onsdag 21 juli 2010

Nuformulering pågår

jobbar dels med det, och dels argumenten kring det. Har sällan jobbat med en text som samtidigt som den skrivs läser mig. Den glider och kanar, som en gammaldags badkarstvål.

Tror att den juridiska tertullianuska läsningen av Paulus ställer till det. Sätter mitt hopp till Lukas och Johannes. De läser annorlunda.

Har postat en ny "lektion" på Bibelbloggen, den bloggen har, som ni kanske märkt, bytt skepnad under sommaren.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Har aldrig läst Tertullianus och vet inte vem han är. Hur då läsa genom Lukas och Johannes? Varför läsa genom dom? Kan man läsa genom sin egen tid? Jag menar direkt och inte via någon annan? Jag tror inte jag förstår hur? Dom skriver ju utifrån sin tid och världsbild.
/Ingela A

Anonym sa...

Jo, jag vet att dom skrivit en del så på det sättet läser man ju det dom skrivit... men Tertullianus har inte skrivit något i Bibeln.
/Ingela A

Anonym sa...

Inser att det blir kryptiskt. Vi brukar skylla judicieringen på honom. Logiskt ock klart som en lagbok. Augustinus och Luther fyllde i. Genom dem tolkar vi Paulus. Tror att Lukas mera rakt fram berättar om P's liv. Johannes är min favorit. Vi tittar på Jesus genom dem som berättar. Deras tro färgar vår bild. Så tänkte jag - nog. /pa

Anonym sa...

Judificeringen ska det nog vara. Tyda tron och Ordet, som lagtext. /pa

Anonym sa...

Ingela. Tack för invändning. Bläddrade lite på Google och fann denna intressanta artikel: http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=2132

Enl denna bild ska jag inte skylla legalismen på Terrullianus på 209-talet utan snarare på Anselm 900 år senare. Här behövs både grunnande och källor.

Anonym sa...

Sitter och Iphonar - skyller på den. T på 200-talet. Juridisk på svenska blir nog klarare. Judicial Lägger ner, krånglar till det efter 95 mil under dagen. /pa

Anonym sa...

Bara en till. Mina tankar vilar (kanske för tungt) på en amerikansk metodistteolog Som har skrivit bl.a. Boken Christian Thought Revisited: Three Types of Theology som heter justo L. Gonzalez.
/pa