fredag 2 juli 2010

Oj, oj, oj... sådant får inte missas

Två latinoslag på väg ut, på samma dag. Ghana hade allt i sin hand, strängt taget flera gånger.

Ghana
slet av sig kolonibojorna 1957, men har sedan haft en stökig väg till den nuvarande demokratiska standarden. 23 milj invånare. Kofi Annan mest kände, en svensk riksdagsledamot Joe Frans. Rätt gott om metodister.

En av dem var min vän Robert Otchere. I ett tidigare liv hade han varit politisk aktiv. Då han arresterades dog hustrun i hjärtattack, fem små barn hemma. Robert fostrade dem sedan han frigivits, och lämnade politiken bakom sig och blev metodistpastor. Vi studerade tillsammans i USA.

I Uruguay har jag också en person som jag samarbetade med i Life and Peace:s styrelse. En klok karl som till vardags finns i Kyrkornas Världsråd i Geneve. Landet bara knappt Danmark, befolkningsmässigt.

Landet på egen köl sedan 1800-talets början, sedan införlivade med grannen Brasilien en kort tid. Därefter Tupamarosgerillan, numera politiserade och i regeringen.

När det gäller fotboll trodde jag på Uruguay, de kan vinna VM. Men visst hade det varit fantastiskt med Ghana i semi.

(kunde ha skrivit om några holländare som jag arbetat med, och en brasse. Ingen paraguayare faktiskt, däremot spanjorer och argentinare, och tyskar förstås)

1 kommentar:

Anonym sa...

PA
Dina fotbollsreferat av teopolitisk touch är ytterst läsvärda.
Håller på Argentina i eftermiddag.
Var med i Kristna studentrörelsens Chilegrupp på¨70-talet.
Sen dess varit svag för latinos.
Benny