tisdag 21 oktober 2014

Tillväxt. Är den bra?

Orden: Tillväxt eller växt

Kapitalismens stora och naturliga ord är tillväxt. På många sätt har det varit en välsignelse. Inte främst genom själva tillväxten men främst genom den drivkraft den medfört: Att pröva, och överskrida gränser. Men vi har väl länge känt, och insett, att ordet behöver kvalificeras. Hållbar tillväxt kom att bredda betydelsen. Då ser vi också till de ekologiska, sociala och kulturella dimensionerna.

Stefan Jarl och Thommy Berggren försöker fokusera dessa dimensioner i filmen Godheten. Som SVT av någon märklig anledning inte ville sända före valet. Ett i grunden obegripligt beslut, inte minst då den så tydligt kritiserar och granskar vår tid, och faktiskt prövar kapitalismens möjligheter och begränsningar. Inte minst blir den intressant då jämlikhetsperspektivet granskas och klyftornas effekt på ett samhälle. Fattigdomen behöver inte vara katastrof, men blir det i en miljö då somliga har och andra saknar. Klyftorna är den mest utmanade politiska realiteten; globalt och lokalt. Och ingen politisk linje har en politik som adresserar detta, tillräckligt. Filmens kvaliteter kan ifrågasättas. Men har sina poänger. Och kunde gått ha visats före valet.

Det ekonomistiska tillväxtbegreppet bygger på kapitalets endimensionella verklighetstydning. Om en investering fallerar går ägaren miste om vinsten, och förlorar kapital. Det är den darwinistiska dimensionen: den mest passande (the fittest) överlever. De andra förlorar. Filmen påminde om hur detta nödvändiga samband nu övergetts i fråga om tex banksektorn, som (nästan) alltid räddas, och ägarnas risker står inte i proportion till förlusten.

Ekonomin bygger som princip på tillväxt. Ekologin bygger egentligen på växt. Humanitet bygger i grunden på förvandling, eller bildning. Här borde samtalet djupna. Tillväxtkritiken är inte främst icketillväxt, men en fråga om kvalificering. Växt är organiskt. Bygger på individen och kollektivet; ett träd och trädet som del av sin art. Svampfrukten i sitt mycel. Träd, frukt, frö är en serie av samband. Tillväxt är något annat. Detta borde vi kunna tala om.



Fotnot:

Kapitalism (av latinets capitalis, som avser huvudet; avlett ur caput, "huvud") är ett ekonomiskt system inom vilket kapital och produktionsfaktorer ägs och styrs av privata aktörer. Produktionsfaktorer, såsom naturresurser/råvaror, realkapital och i vissa fall även arbetskraften, liksom produktionens avsättning i form av varor och tjänster, köps och säljs på marknader enligt producenters och konsumenters samtycke. Centralt i kapitalismen är kapitalackumulation, vilket möjliggör investeringar och även underlättar arbetsfördelning och därmed specialisering hos arbetskraften. Komparativa fördelar kan utnyttjas genom denna arbetsfördelning. Den större produktiviteten och det större mervärdet möjliggör vinster som kan utnyttjas till ytterligare kapitalackumulation, och tillväxt då kapitalet investeras i produktionen.





Inga kommentarer: