onsdag 3 december 2014

Felfelfel

Ojoj. Vecken vecka.

Möjligen är det för tidigt för förnumstiga åsikter. Men ändå.

Fel och misstag staplas på varandra.

#Fel 1 – Folket
De röstade som idioter. Alla partier utom två förlorade. De två extrempartierna, V; till vänster och Sd; far, far away till höger gick fram. V lite. Sd mycketmycket. På V och Sd byggs ingen regering. Alltså ska förlorarna styra: Det var vad svenska folket sa. Och. Folket har, som kunden, alltid rätt. Hur idiotiskt de än handlar har de alltid, vid varje givet tillfälle, helt rätt.

#Fel 2 – Sossarna
Att då S (och Mp) gick ut och utropade sig till segrare var analfabetiskt. 38% i parlamentet blir aldrig mer. De hade visserligen förlorat mindre än Alliansen. Men förlorare var de. De borde aldrig bildat regering.

#Fel 3 – Alliansen
Det största väljartappet drabbade Alliansens partier. Men som Odysseus surrade de sig vid masten. Låtsades inte om att väljarna sparkat dem och sirenerna lockade till Rosenbad. Någon borde kunnat räkna: 5 högerpartier blir majoritet, men är det regeringsunderlag?

#Fel 4 – Extremerna villkorar majoriteter
V med sitt ofria budskap och Sd med sitt rasistiska har skördat kortsiktiga triumfer. Det kan inte bli politik av deras ståndpunkter men de kan få en stunds medialjus. SVT gjorde världens misstag som i huvudsak okommenterat lät Sd vifta med rasistkorten under trettio minuter.

Nyval (men det kommer att bli ungefär samma siffror och Sd går upp till 15%) eller 6 partier vid ett bord: Hur hanterar vi det parlamentariska läget? Vilket Sverige kan vi bygga tillsammans?


- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer: