tisdag 17 februari 2009

Gästbloggare: PG Persson


Snart bär det iväg till Strandby en plats norr om Fredrikshamn på Nord-Jylland, Danmarks svar på Norrland.

Vad är egentligen en Centralkonferens i Metodistkyrkan? En i raden av konferenser som Kyrkoordningen beskriver: General-, Jurisdiktional-, Missions-, Års-, Distrikts-, Församlings- och Kvartalskonferens. Jag anar att det blir en hel del formalia och fruktar att livsviktiga framtidsfrågorna får stå tillbaka. Men man kan alltid hoppas att kyrkan i dagens och morgondagens samhälle finns med på agendan och i anden.

Fem biskopskandidater återstår nu inför valet av ny biskop i Norden och Baltikum (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen). Jörgen Thaarup, en av favoriterna har dragit tillbaka sin kandidatur. Jörgen motiverar sitt beslut bland annat med att den ekumeniska processen i Sverige, där Metodistkyrkan diskuterar ett samgående med Svenska missionskyrkan och Svenska baptistsamfundet, inte kräver ett lika tydligt ledarskap som tidigare.

Detta håller jag inte alls med om. Metodistkyrkan i Sverige behöver och kommer att behöva ett starkt stöd från världens Metodister särskilt om man fortsätter samtalen om ett nytt Gemensamt kyrkosamfund som skall representera Metodistkyrkan, Missionskyrkan och Baptistsamfundet i Sverige.

På gensyn / PGP

Inga kommentarer: