tisdag 10 februari 2009

Har Israel röstat för fred? Tzipi Livni vinner!

Not1 (Notera att soldatrösterna inte finns i tevekanalernas vallokalundersökning, det kan innebära en kantring mot Likud. Utgången extremt oviss.)
Not2 (När hälften av rösterna räknats ser det än jämnare ut mellan Likud och Kadima, och siffrorna än värre för Labour!)

Klockan nio nämner nu de olika vallokalsundersökningarna att Kadima blir största parti, kanske får de 30 mandat i Knesset. Likud får näst mest, några mandat färre. Liebarman ca 15 och Labour 13-14. 120 mandat ska fördelas, en regering måste ha stöd av minst 61 mandat, inget parti större än knappt halva regeringsunderlaget.

Visserligen väcktes fredshoppet vid förra valet, kanske är det ett skarpare läge nu, men framförallt är det hoppfullt om inte Likud och Bibi Netanyahu vinner.

Men som vanligt blir det svårt att regera landet. En koalition av kanske uppemot 6 partier gör inte israelisk politik enkel. En kvinna i toppen, kan det ge andra öppningar för Israel och för dess grannar?

Spekulationer pågår om att det kan bli svårt för Kadima att bilda en balanserad mittenregering då högerblocket (Likud och olika nationalistiska eller ortodoxa partier) blir för starkt. Vänstern ser ut att backa.

Läget nu ikväll:
Kadima 29 eller 30
Likud 27 eller 28
Lieberman 14 eller 15
Labour 13 eller möjligen 14
Meretz kanske 5.


En mittenstomme med Kadima, Labour och Meretz skulle bara samla ca 48 mandat, 13 till krävs för en regering. Ojoj, det blir besvärligt...

Valresultat i morgon

PS
Jag har ny adress till min bok
på "Bok-SM". www.Kapitel 1.se Direkt till min bok här.

Inga kommentarer: