torsdag 21 maj 2009

Det blev morgon och det vart afton den första dagen...

Metodistkyrkans Årskonferens. Sedan 1868 har vi hållit på. 141:a konferensen. Lite imponerande faktiskt. 1909 - storlockoutens år - var vi störst. Höll ställningarna under kriget men har sedan tappat mark.

Metodismen har en människovänlig teologi som håller centrala temata levande, men riktigt svenska har vi aldrig blivit. Just det är nog inget stort problem längre. Nationalismen är död! Nu är det global tematik. Vi passar perfekt, som global kyrka. Vi skulle aldrig kunna kalla oss för Örebromission eller Svenska kyrkan. De benänmingarna har en omöjlig anomali. Det finns ingen nationell kyrka. Bara en global. Och den är Guds.

Just det är det vi försöker utmana varandra med. Att bygga en ny kyrka tillsammans med Baptister och Missionskyrkliga.

Vi passar som hand i handske - som komplementära enheter - Baptisten med en god princip. Människans unika värde, själv välja sin tro, sitt dop. Ur det kommer kampen för människans värde, liksom en gång man ställde sig avog till statsmakten och hävdade pacifismens kraft. Missionarna - där varje läsare var sin egen teolog - ett modernt arbetssätt, men hela tiden i cikrlar kring Guds ord, talat in i vår tid. SMK med en god praktik, men rötter som behöver grävas kring och vitaliseras. Så metodsimen med en god teori. Teologi för vår tid, en god ordning och ett offensivt tilltal.

Snart - världen - kommer vi.

Vi ska bara säga ja till avsiktsförklaringen på lördag, bygga en ny kyrka, sedan...

(I vår lilla bloggkommunitet är också pastorlasse här, liksom Input, cecilia dalman eek, kolla in dem på min blogglista och få olika bilder...)

Kolla också in Tomas Boström som bloggar från konferensen. Än har han bara orkat med onsdagen, men det kommer nog. Här.


PS: Har lärt mig en del nytt idag. Igen. Guldregn, heter det vackra blommande trädet i Danmark, som nu blommar i Skåne (där heter det nog så också, vad det verkar...), blommar tillsammans med bedårande syrener i mängder och oxel. Annars heter det gullregn. DS: Sån här:

Inga kommentarer: