onsdag 20 maj 2009

Fundamentalismen del IVUnder dagen hann jag också kolla in Öresundsbron. Tänk att stå här och se VOR-båtarna passera om några veckor!

Konferensen mal på med formalia, viktiga samtal, glada kramar. Alla går i väntan på Frågan. Ska det bli Ja! till avsiktsförklaringen. Så arbetet verkligen kan starta med att med en ny kyrka möta världen? We´ll see.


Är nu på plats i Limhamn för konferens. Jörgen Thaarup tog oss med ut i öknen, där sker prövningen för ny inriktning i livet. Strålande bra, liksom vädret, och alla människorna samlade till MKs Årskonferens. Läs Ingridienser, hon talar om balkongen istället för öknen, annars samma budskap som Jörgen.

(21 maj 2009 Kristi Himmelsfärdsdag, en dag som tog lärjungarna närmare ”examen”, snart hade de allt jordiskt ansvar för kyrkan. De var inte redo, men en Hjälpare utlovades… Avslutar härmed min lilla miniserie om fundamentalism.)

Trons fundamenta
Man måste skilja på det som fundamentalisterna gjorde – slå fast fem korta grundsatser i en förenklad mall på kristen tro och att istället stå fast vid fundamenta. (Varje gränssättning hör hemma i sin tid. Då kyrkan formulerade trosbekännelserna gjordes det för att sätta nödvändig gräns till Arius, gnosticismen mm. Andra tider kan kräva andra gränssnitt.)

Kristen tro är inte vad som helst. Däremot tror jag inte att det är farligt om vi bit för bit finner djupet i tron och på den vägen låter brottningskampen med dogmerna pågå.

Det blir liksom patetiskt om tron på Bibeln ställs mot tron på en levande Gud. Om detaljer i tron ställs mot Gud som kärlek.

”Följ mig” är det mest centrala budskapet i Nya testamentet. Instruktionens korthet beskriver en dynamisk relation – mellan dig och Kristus. På vägen kommer ni att uppleva mycket, många nya verkligheter kräver sin tydning.

Det är en tuff vandring. För Jesu del gick den via människors svek, förnekelse, korsfästelse, men också via varm gemenskap, uppståndelse och under. En av kommentatorerna i går (FA) skrev: ”Perceptionen kommer först, sen emotionen och sist kognitionen. Tanken, som jag kan pröva och söka en förklaring i den Bibliska texten. Relationen till Gud (tron) är för mig en nyckel till Bibeltexten. Utan den nyckeln kan jag inte läsa den heliga texten. Denna nyckel är en present jag fått genom samtal med kloka, andliga personer som jag mött under min pilgrimsfärd.”

Ordet tro har gemenskap med ord som förtroende, trohet, trogen m fl. Det säger en del om vad det handlar om.

Jag tycker, avslutningsvis, att vår tids fundamentalister skulle kallas reduktionister. De reducerar evangeliet. De har försökt lägga en norm/sin norm av tro - sitt ägarskap av ”Sanningen” - över alla oss andra.

Därför är det nu viktigt att vi läser Bibeln med friska ögon, att vi möter Kristus till vandring. Fundamenta är: ”Följ mig!” (Det kanske är jag som är fundamentalist?)

Pastorns Ingridienser skrev häromdagen ”Det finns en teologi som beskriver en Gud som … både befriar och bemyndigar människan.” Det är ett bra sätt att uttrycka det.

”Följ mig!” Det blir en vandring där Livet slår emot oss som en salt vind över trift och viol...

5 kommentarer:

Erica sa...

"Det blir liksom patetiskt om tron på Bibeln ställs mot tron på en levande Gud. Om detaljer i tron ställs mot Gud som kärlek". skriver du.

Bra formulerat tycker jag. Jag har haft en lång diskussion om detta med en pastor i pingstkykan som en av dina läsare länkade till. Det du skriver är kontentan av det jag kände i hela diskussionen. Ibland behövs inte långa inlägg och långa kommenterarer. Kort kan säga mycket.

Kristoffer sa...

Hmm... Jag har läst denna "långa diskussion" och har inte uppfattat att det är detta som diskuterats.

PA. Inte menar du väll att vi kan ta bort Bibeln och bara gå på en känska av vad som "Kärleken" leder oss att göra och tro. Vår förmåga att förstå kärlek och känna har ju ställt till det på många sett också..., t.ex. Kärlek till någon annans fru. Hmmm... Om Bibelns vägledning, där vi kan ana vem Gud är och hur Guds Kärlek har sitt uttryck, minimeras till något oviktigt, hur ska vi då kunna förstå på ett sunt och friskt sätt vem vi har en relation till?

Jag tror inte att du menar det, men det verkar som att en del tenderar att dra det till sin ytterlighet åt antingen det ena eller det andra hållet. Vilket jag eg inte uppfattar att den omnämnda Pingstpastorn gör fast Erica vill tolka honom så, och ställer sej i det andra diket.

Anonym sa...

Tack för serien om fundamentalisterna.
Mycket tänkvärd.
Tror mej ha stött på bibeldogmatiska fanatiker där kristus känns underornad.

Benny Fhager

Tänk själv / Läsa i livet sa...

K: Det var väl aatt skruva det jag säger. Om temat är "Följ mig" förpliktigar det. Jag vägrar att dras med i de snävare moralavgränsningarna. Jag tror att mötet med Kristus är det som förvandlar. Vi måste tilltro det mötet just det. Annars svävar vi fritt, eller med lagreligion som inte är kristentron värdig.

Kristoffer sa...

Hej PA.

Nä.. jag trodde och menade inte att den vinklingen jag gjorde i min kommentar var det som du ville uttrycka. Att jag skruvade till det lite var pga den "diskussion" som Erica nämde om.

Bra sagt om risken att sväva fritt eller lagreligion. Precis de två diken jag menade att man i samtalen riskerar att hamna i.

För övrigt... Tack för en bra blogg. Har precis upptäckt den och har redan läst en hel del här. Kommer att återkomma för att ta del av mer.

Blessings.