torsdag 4 juni 2009

Kamrat Po, Pe och Pu

De bakas i samma eller likadana ugnar. De har rörts samman av samma ingredienser. En unik spiral av dna kännetecknar individen, som skiljer den ena från den andre.

Det verkar dock som om det finns några former som brukas. Standardutgåvor. Skulle skrivit normalversioner, men ordet normal passar normalt inte, det inte normstyrt.

Alla är lika goda, men olika.

Redan hos de mycket unga märks det. Tre huvudstandards. Resten varieteter. Alla unika (glöm inte det).

• Polaren
• Pelaren
• Pularen



Kamrat Po finns mitt i gemenskapen. Rör sig där det händer, har många kontakter, får lätt passningen och ger den lättsamt åter. Är som bäst bland jämnåriga, struntar som barn i de vuxna, men kan lära sig att förhålla sig, men kamrat Pos värld består av spelbara partners. Å andra sidan, platsar man inte hör man inte hemma. Kamrat Po befolkar världen.

Kamrat Pe tar kommandot. Medlen och tekniken kan vara olika. Men de tar över. Leken blir som de önskar, de andra blir marionetter eller dockor i kamrat Pes regi. Tekniken förfinas, men de uppskattas mest av de vuxna. Bland jämnåriga kan de bli öknar av ensamhet. Kamrat Pe styr världar.

Kamrat Pu har ett Intresse. Ett stort intresse, som skymmer världen. Ting blir viktigare än mänskor. Teknik större än relation, Kunskap viktigare än sammanhang. Autonom eller udda. Kamrat Pu förbättrar världar.

Dessa tre, men störst bland dem…

Nä, så kan man inte säga. De behövs alla. Se dig omkring. Dessa tre är där.

Dragen kan förstärkas genom placeringen i syskonskaran, stora syskonet har sin roll, den yngste kan bli fri lirare, däremellan ska det lirkas. Men grunddraget har redan bakats i ugnar. Po, Pe och Pu.

---

Idag fyller vårt andra barnbarn 7 år. Förr en Märkesdag av rang. Men han har redan gjort ett år i skolan. Hungrig, läraktig. Ilsk för att vårterminen inte var ett nytt läsår, kände sig redo. Han är Po, Pe eller Pu.

Men aldrig skulle jag röja (min version av) det.


Grattis Max!

PS 1: Läs Obamas tal i Kairo idag: Här. Där finns också en länk till videouppspolning av hans tal.

PS 2: Är inte lycklig över Marita som mitt partis första namn. Idag har hon inte haft en bra dag. MEN, det finns andra. Kryssa Ardalan!

PS 3: Debatten mellan toppkandidaterna inför EU-parlamentsvalet är av god klass. Tycker att Svt och media som vanligt lägger sig för mycket i agendan, den borde politikerna fastställa. Men bortseett från det kommer de olika perspektiven till tals. Jag hae gärna sett en mer EU-positiv representant för socialdemokraterna men Marita gör ett habilt jobb. Hennes ministerbakgrund är en poäng, men hennes genuina EU-kritik och EMU-mötstånd är ett problem för henne och för oss som parti och land. Andra timmen återstår.

4 kommentarer:

Erica sa...

Så kärleksfullt beskrivet! Utan pekpinnar, bara det att vi är olika och bidrar olika.

Erica sa...

Nej, Marita Ulvskog är inte rätt person, det måste ju finnas bättre val! Röstade häromdagen, känns skönt att äntligen ha gjort ett val.

Erica sa...

Var hittade man länken?

Anonym sa...

Har en känsla av att den där webbsidan för Vita Huset rör sig för mkt, här är länken till deras ingångssida: http://www.whitehouse.gov/
mvh PA