måndag 8 juni 2009

Jag är betjymrad

Mest av allt är jag bekymrad för hur mitt parti klarade sig i EU-parlamentsvalet = lika dåligt som förra gången. Då hade vi problemet med lite för okänt folk på listan. Nu hade vi problemet med att Marita var placerad som första namn. Vi testade en populistisk variant med en onyanserad EU-kritisk negativism. Det tycks ha betalat sig i Norrland, men blivit katastrof i t.ex. Sthlm.

De två partier som talar mest väl om EU; Mp vad gäller miljöpolitiska ambitioner (behov av överstatliga beslut) och Fp som är europförespråkare (liksom natoförespråkare) fick betalt av väljarna.

Eller är det så att Marit och Carl attraherade fler? Att det har mer med fejs än politik att göra? Who knows? Valdeltagandet ökade, om än bara lite. Unga fick någon att rösta på; PP.

Nu har väljarna släppt fram högern i EU: Berlusconi och franske presidenten stärkte sina positioner. Två politiska nollor skördar framgångar. Det finns ingen rättvisa i politiken.

Alltså är jag betjymrad som vi säger i Finland. I det här fallet vet vi inte om ska skylla på EU, eller politikerna eller på väljarna.

En enda ljusglimt finns. Nu är de liberala partierna (c och fp) större än moderaterna. Kanske är det lite bra.

I VOR är det uppochnervända världen. Toppbåtarna ligger sist och släptågen ligger först. Ungefär lika illa som att labour blir bara 3:e största parti i UK. Ur led är tiden... (Dessutom ser de inte ut att hinna till Marstrand under dagsljus på onsdag.) (Båtarna alltså, inte Labour...)

15 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan också glädjas över att kd inte fick ytterligare ett mandat. Kd är ju det parti som helt oreserverat sväljer allt som Bryssel vill tvinga på oss. Totalt viljelösa och helt beredda att sälja ut vårt nationella självbestämmande.

Min röst fick Junilistan, men vad hjälpte det ;-)

Berndt Isaksson

Anonym sa...

Förlorad röst, Berndt. Men Sören Wibe gick i söndagsskola i Östersund i MK (om jag nu har fattat rätt). Det hedrar dig att du röstade!/PA

Erica sa...

För en gång skull är ju faktiskt du och jag överens Berndt! KD är ett parti jag helst av allt skulle vilja att de hamnade under 4% spärren både i EU och Riksdagsvalet.

Jag valde redan i måndags, och det kändes väldigt skönt att ha möjighet att göra det i förväg.

Det jag tyckte var bekymmersamt är ju att SD kom fram så starkt. Det tycker jag är något vi verkligen ska oroa oss för. Sedan tycker jag det är märkligt att folk inte fattar att EU valet är ett viktigt val, oavsett vad man nu tycker om EU.

INput sa...

Efter ganska stor vånda (jag har många invändningar mot FPs politik i Sverige) så gav jag min röst åt Barbro Westerholm FP. Tycker att hon har sunda åsikter om äldresituationen i Europa och att hon vill motverka åldersdiskrimineringen (du vet, det där med jobbavdrag för yngre..;-)

Anonym sa...

Till Erica

Visst är den verkligt stora anledningen att vara nöjd med valresultatet att Sverigedemokraterna inte kom in. Men samtidigt är det ytterst bekymmersamt att de ändå kommer allt närmare för varje val. Någon analytiker menade att det var Piratpartiets framgång som gjorde att Sverigedemokraterna inte redan i detta val kom över 4 %.

Och den stora faran och risken är nu att de övriga partierna inför nästa års val börjar flörta med potentiella Sverigedemokrater och anpassar sin politik till deras främlingsfientliga agenda. Då kan det gå lika illa i Riksdagsvalet som det i går gick ute i Europa vad dessa främlingsfientliga partiers framgångar beträffar. Dvs när etablerade partier i praktiken tar över främlingsfientliga agendor så blir effekten att dessa annars icke rumsrena partier plötsligt anses som seriösa. Gud förbjude att så sker i Sverige vad gäller SD.


Mvh

Berndt Isaksson

Erica sa...

Jag kan inte annat än hålla med och känner mig orolig för en händelseutveckling som går åt det hållet.

pastorns Ingridienser sa...

Låter tungt. Önskar ibland att jag kunde engagera mig lika mycket i partipolitik som i politiken i kyrkan.
Min son, brukar säga att jag skulle bli politiker när jag blir så där arg på alla orättvisor.
Men, just nu låter politiken lika tung i partiet som i kyrkan.
På en helt annan sida diskuterar vi tid och psalmer.
I Ps 105:4 som du nämner där, står det: Sök er till Herren och hans makt,träd ständigt fram inför honom.
Ständigt? Då spelar ju tiden ingen roll med tiden :) Tänker på grekiskans olika ord för tid; kronos, kairos och aionos. Kairos är den tid som ska gälla i Gudstjänstfirandet. kronos är väl bla partipolitikens tid- och där kan vi alla vara med och förändra. kanske även jag??

feminix sa...

Tack för bra blogg!

Ad Hoc sa...

Så det e här inne alla sitter o hänger o har det småmysigt.
PA: I går kväll hade sossarna 5 mandat när valvakan stängde. Så om jag kryssade tex kandidat 7... blir det inget EU för den kandidaten eller? Ger dom krysset till toppnamnet då... för det var ju inte riktigt så jag hade hade tänkt mig.

Så undrar jag också var jag lär mig speleglerna för VOR. Handlar det där om att komma först i slutmål oavsett vinst eller förlust vad gäller delmål eller summerar man alla deltävlingar?

Ingrid jag skulle absolut kryssa dig om du var på en lista... Kent-Arne (alla vet väl vem Kenta är?) o jag gjorde verkligen dåligt ifrån oss i detta val... vi lyckades inte mobilisera väljarna. Dessutom har han inte kommit tillbaka från Schlagerfestivalen. N
Nu ska jag gå o jobba... har plötsligt börjat undra om Kronos räcker till. Är inte Kronos en grekisk Gud? Grekiska Gudar e inget o ha men spännande att läsa om. Själv har jag råkat på Neptun... det sa dom att det var. Jag gav honom en pizza.
Jag gillar inte att dom säger att det blåser högervindar över Europa... det ger mig taskiga vibbar.

Erica sa...

Ad Hoc: Jag tycker det är svårt att få igenom mina kommentarer på din blogg. Kan du inte göra det lite enklare? (frågar snällt)

Anonym sa...

Till PA

Varför skulle jag inte ha röstat? Det är väl en självklarhet? Men å´ andra sidan så fick jag mig en tankeställare under Svt´s valvaka, då en av valanalytikerna bekymrade sig över det låga valdeltagandet ute i Europa. Hon sa att blir soffliggarna tillräckligt många, och valdeltagande fortsätter att sjunka så finns en gräns någonstans där hela EU-projektet förlorar sin legitimitet. I det ögonblicket bestämde jag mig för att i nästa EU-val ska jag vara soffliggare. För kan min uteblivna röst bidra till att EU förlorar sin legitimitet, så vill jag gärna bidra till det, och soffliggarpartiet kanske då är det bästa alternativet...

Men bortsett från EU-valet så är det aldrig en "förlorad röst", som du säger PA angående min röst till Junilistan. Att du som erfaren politiker och demokrat kan säga så förvånar mig.

Aldrig är en röst bortkastad i ett demokratiskt system så länge som man tror att det är just ett demokratiskt system (till skillnad från EU). I en demokrati är bara en utebliven röst en förlorad och bortkastad röst. Även en blankröstning är ju ett sätt att visa att man kanske är missnöjd med partierna som finns till buds, men att man ändå tror på det demokratiska systemet. Jag tror inte att dessa partier som nu hamnade under 4% spärren ska ses som förlorade röster.

Exempelvis så har ju Fi´s framgångar säkert gett jämställdhetsfrågorna ny fart i de etablerade partierna. Vill man nu hålla Fi utanför Riksdagen så gäller det att skärpa till sig i det som är deras frågor osv. Så därför ska man inte tala om "en förlorad röst" om man lagt den på ett parti så råkade komma under spärren.

Mvh

Berndt Isaksson

Ad Hoc sa...

Hallå här viktigt nu! Har nån något tips hur jag ska underlätta för Erica att kommentera på min blogg?
Har jag missat markera nåt i den där mallen?
Annars så får vi klippa o klistra Erica:-). Du kommer ju in här... vad är skillnaden? Vi ska nog ordna det på nåt sätt om nån hjälper mig litet.
Halva Finland har ju varit inne på min blogg för något AdHoc dom gått igång på som hamnat i finland. Dom kanske inte heller kan komma in på min sida... å andra sidan kan jag inte tala finska. Men det skulle vara kul.

Erica sa...

Ha ha ha Finländskt besök!

Du Berndt, appropå soffliggarpartiet. Då skulle du ju bara hjälpa fram SD, tycker du att det skulle vara rätt? Jag tror, hur mycket ovilja man än har mot något, så är det bara att gilla läget. Det är ju inte en sån rusning till riksdagasvalen heller. Men det utesluter ju inte att de som vinner valen styr Sverige.

PA, du skulle ju verkligen passa som EU parlamentariker!

Anonym sa...

B: Tror inte att soffliggeriet signalerar protest, mera ointresse, det passar inte dig. Blank röst är mera protest. Förlorad röst är det ju om den inte med andra summerar en ledamot.
AdHoc: Jag har slopat det momentet om att tyda bokstäver. Tror inte att spam blir ett problem. VOR: Poäng på varje delsträcka, de summeras. Först i mål i St Petersburg behöver inte vinna rubbet. E4 leder med en drygt dussin poäng och blir svårslagna.
Alla: tack för kommentarer och politiskt intresse./PA

Anonym sa...

Tack för hjälpen! Nu kan du komma o hälsa på mig igen Erica. :-)
//Ad Hoc