söndag 19 juni 2011

GUD är större än ditt hjärta...

STYRSÖ 19 juni 2011
"Gud är större än vårt hjärta"

1 Joh 3:18-21:
Mina barn, låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning. Då förstår vi att vi är sanningens barn, och om vårt hjärta dömer oss kan vi inför honom övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt.
Mina kära, om hjärtat inte dömer oss kan vi stå frimodiga inför Gud.


Ordet sanning i Ordet har drag av äkthet. Det är inte främst den eviga kampen om rätt och fel, eller om den eviga, ovikta Sanningen, som i Pilatus fråga: Vad är sanning?

Utan mer HUR är sanningens liv, människa och gemenskap.

Idag på den trefaldiga och treeniga Gudens dag närmar vi oss själva trons innersta puls. Hjärtslagen från det Stora Hjärtat som tar sig an och lever med sin egen Skapelse.

Dagen hjälper oss att flytta tron. Det stora är att Gud tror på oss.

Dem villkorslösa, ömsesidiga relationen, som inte saknar krav

Se parallellen: Kärleken, familj, inte minst relationen mellan föräldrar och barn.

Dem kristna tron handlar om anknytning, den som psykologer kan säga så mycket om då det gäller barn, som blir till i gemenskap, som får em personlighet i mötet med det tillvända ansiktet hos en mor, en far, hos andra som ser det, möter det, lever med det.

Det gudomliga, allseende ögat är egentligen Bilden av detta. (flickan med den röda regnkappan - du svarar inte med ögonen). Inte - som det tytts i den svårmodiga lutherska folktron, som en gudomlig övervakningskamera, som spårar förbrytare, utan en Gud som vänder sitt ansikte till oss. Som möter oss. Som är med oss. Vi blir till i Guds ögon och Gud böjer till (får form) i våra.

Gud är ingen rottingförälder.

Gud är ingen prestationsförälder, som i barnet vill se sina egna kraschade drömmar gå i uppfyllelse.

Heller ingen curlingförälder som lägger stigen tillrätta och blir en undrens och logistikens Mästare.

Gud är större än ditt hjärta. Gud är närmevärdet. Vi kan inte exakt fastställa det, vi kan inte helt fånga vidden, djupet, höjden och bredden. Vi lever med approximation - vi vet ungefär, vi vet egentligen tillräckligt för att vara nära, men där finns alltid mer. Gud är större än ditt hjärta.

Vad innebär då detta liv med Gud?

Detta är frågan för en livsvandring.

Johannes talar om handling och sanning. Kanske kan det översättas med liv och äkthet. Profeterna tala om att vi inte får vända änkor, fader- och moderlösa ryggen, och därmed vända Gud ryggen. Det är i och för sig inte de goda gärningarna som manifesterar tron, men tron kan inte tydas och läsas genom annat än äkthet.

1. Ord har en adress, alltid en hemadress.

2. Parasittiden är över för den kristna kyrkan. (skrolla ner till tidigare poster för p. 1 och 2)

3. Djupna i din bild av Gud och gemenskapen med Gud. Kort sagt: väx upp! (jfr igen med barnet som går från det hjälplösa beroendet, till gränstestare, till upprorsgeneral till vän)

Gud är större än ditt hjärta, men det är i Gud vi lever, rör oss och är till.



1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för en fin predikan.
Benny