måndag 25 juli 2011

Hur tänker en terrorist

Fanatism, extremism och martyrskap är ingredienser. Kanske kan få av oss tränga oss så långt ut på dessa otillgängliga landremsor att vi riktigt kan följa.

Övertygelsen om jagets/viets tolkning måste vara djupt grundad. Inga argument biter på världsbildskonstruktionen. Alla (andra) har dolda agendor. I detta fallet islamkonspirationer, vänsterideer och multikulti.

Detta målar krigsscenen. Den ensamme hjälten, kanske en liten grupp som gör ovedersäglig nytta genom att fullfölja sitt vansinne. (Världen kommer en gång att tacka oss för att vi bröt trenden.)

Mitt liv (och andras) har inget eget värde. Bara i själva uppdraget står vi på den "goda" eller "onda" sidan. Martyrskapet skänker mening. Vi blir odödliga i gärningen.

Att med berått mod se unga människor i ögonen och skjuta ned dem, och jaga dem över ön och i vattnet är för alla normala människor omöjligt. Men för dem som inte ser livet utan Saken är det (kanske, tydligen) möjligt.

En annan förklaring är ren sjukdomskarakteristik. Men det var för väl genomfört. Inget tillfälligt vansinne, bara i grunden ofattbart noggrant genomfört.

Jag - terroristen - som tjänar ett (gott) högre syfte.

Tillfället gör tjuven. Men terroristen gör tillfället.


3 kommentarer:

/kjernald sa...

Måste väl säga att i mina ögon är det en rejäl blunder och i grunden missad förståelse när man jämför en martyr med en terrorist.
En martyr blir dödad för sin tro. En terrorist dödar för sin tro.
"The blood of the martyrs is the seed of the Church" - Tertullian

Anonym sa...

Utan tro på att bli martyr för sin Sak skulle man inte offra sig själv. /PA

Anonym sa...

PA
Insiktsfullt skrivet.
Benny Fhager