måndag 23 april 2012

Kairos future

har på samfundet Gemensam framtids uppdrag pejlat människors uppfattning om bl.a. kyrkan. Detta presenterades idag på pressträff och allmän hearing.

De som tittat djupare på undersökningen än vad jag har gjort ger den högt betyg. 1000 människor är tillfrågade.

Jag tror att den ger många viktiga besked. Frikyrkan som begrepp har urgröpts och genererar inga goda vibrationer. Svenska kyrkan får högre betyg.

Materialet borde nu granskas och ge fördjupade samtal. Med trovärdighetsperspektivet var det rätt väntat att socialt arbete värderades ganska högt. Man vill se en kyrka som lever som hon lär.

Dock slår det mig att undersökningen har en slagsida mot kyrkans görande. Kan man inte finna formen för att ställa frågor om den mera djupt liggande existentiella dimensionen. Den rejält sekulära svensken har ingen vana att kommunicera andlighet i vidare och djupare mening. Min tes är ju också att inte heller kyrkan är särskilt bra på det djupare andliga samtalet.

Nu hoppas jag att rapporten från Kairos Future får ett rejält samtal i kyrka och församlingar.

Vi har mycket att tala om.1 kommentar:

Anonym sa...

PA
Resultatet var värre än mina farhågor.
Möjligen är frikyrka som begrepp förbrukat.
Svenska kyrkan har betydligt större förtroende.
Gemensam framtid borde kanske ännu mer samarbeta med just Svenska kyrkan.
Det jag ser är församlingar som är nära Livets ord och församlingar nära Svenska kyrkan i GF. Men också församlingar i Svenska kyrkan som ligger nära Livets ord (Oasrörelsen). Egentligen är kartan brokig och svårförutsedd.
Benny Fhager