lördag 27 december 2008

Stoppa vansinnet






195 palestinier döda enligt israeliska tidningar (bla Haaretz). Hot på det israeliska närområdet kring det ockuperade Gaza. Krig tar liv. Varje liv är heligt. Krig handlar också om matematik. De palestinska raketerna har dödat 3, varav två palestinier (raketerna är primitiva med kort flygkapacitet) och en israelisk medborgare. IAF har nu dödat 195, man kan anta åtskilliga hundra skadade, kanske lemlästade för livet.

Det är ett sanslöst krig. Carl Bildt skriver lamt: "Dagens omfattande israeliska flyganfall mot ett stort antal olika mål i Gaza-området innebär en allvarlig fortsättning på den upptrappning av spänningen som inleddes när Hamas strax före jul inte ville förnya den vapenvila som rått under de senaste sex månaderna.

Även om denna vapenvila inte levde upp till förväntningarna - inte minst när det gällde att mildra den israeliska blockaden av Gaza - hade det varit bättre för alla om man fortsatt att respektera den.

Nu tas i stället det ena militära steget efter det andra.

Efter Hamas intensifierade raketangrepp innebär dagens israeliska flygangrepp en allvarlig upptrappning. Även om de riktats mot vad Israel anser vara Hamas infrastruktur är det ofrånkomligt att oskyldiga civila skadas och dödas.

Vi vädjar starkt till bägge partnerna om återhållsamhet och om att så snart som möjligt återgå till vapenvilan.
"

Hamas ville inte förnya... det är struntprat. Protesten är ett carte blanche för IAFs framfart.

Det var i Gaza som vi, en delegation från alla de politiska partierna, mötte Arafat och hans regering. Då levde fortfarande en tro på freden, men den israeliska regeringen hävdade efterhand att de inte hade en partner för fred. Varje presumtiv partner har underminerats, och krigshandlingar och bosättningspolitik liksom murbygge har fortsatt.

Arafat talade om freden och gav oss - symboliskt - krubban; fredsfurstens ringa bädd. Nu glimrar den i min jul, men i Gaza faller åter precisionsvapnen... Kontrasten blir iskall.

Vi ska inte vädja om återhållsamhet, vi ska kräva respekt för människors liv. Det - Carl Bildt - ställer andra krav!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det du skriver om berör mig!
L