söndag 11 januari 2009

Snart två och en halv veckas bombning

- ingen avmattning, snarare tvärsom.

Det tog några veckor men nu låter kommentarerna, också från t.ex. liberala medier, som att dialog med Hamas är nödvändig. Världen ville ha demokratiskt val i Palestina, det hölls, Hamas vann, bojkottades av världen. Vad ska man göra? Jo, man kunde avstå från våld, acceptera Israel som granne inom av världssamfundet anvisade gränser och verka för fred.

Frågan var om bojkott och isolering skulle föra Hamas dit? Jag trodde inte det.

Har botaniserat i lite klipp från tidningar och bloggar då jag var indragen i det uppmärksammade besöket av Atef Adwan, minister i Hamasregeringen.

"Denna vecka har ledande vänsterkristna medlemmar i Broderskapsrörelsen ogenerat uttalat sympati för Hamas närvaro i Sverige. Riksdagsledamoten (s) och ledamoten i Broderskaps styrelse Pär Axel Sahlberg hade ett vänskapligt möte med Hamasministern."

"Jag hörde på morgonekot att flera riksdagsledamöter, bland andra broderskapsrörelsens Pär-Axel Sahlberg har träffat den gästande Hamas-ministern.
Utmärkt!"

"Inga politiska kontakter
Den borgerliga kritiken är frätande mot att höga företrädare för terroriststämplade Hamas fått visum. Svenska regeringen har dock ofta klargjort att den inte ska ha några politiska kontakter med Hamasföreträdare.
De ledamöter som tänker avser att träffa Atef Adwan ser dock annorlunda på saken.
-Det är egentligen inte speciellt komplicerat, utan nu finns det en vald regering och nu är det väl väldigt rimligt att vi försöker hitta vägarna för att tillsammans med dem (Hamasregeringen) fundera på hur saker och ting kan gå vidare, säger riksdagsledamot Pär Axel Sahlberg (s) till TT."

"Hamas minister to meet Swedish MPs despite EU's 'no contact' policy
A minister of the Hamas-led Palestinian government, Atef Edwane, will meet with Swedish lawmakers this week despite a European Union policy of no contact with the movement, the TT news agency reported Monday.
Edwane, who arrived Saturday to take part in a conference on Palestinian exiles, will meet lawmakers from at least two political parties on Tuesday and Wednesday, TT said.
The Swedish government had said none of its members should meet with Edwane, the deputy minister for refugee affairs.
But Social Democrat MP Par Axel Sahlberg told TT: "There is now an elected government, and it is now entirely right that we try with them to... think together about ways to move things forward."
Sahlberg will meet with Edwane on Tuesday, and at least two other lawmakers, Mariam Osman Sherifay, also of the Social Democrats, and Green party MP Yvonne Ruwaida, will meet him on Wednesday."

Där fanns också många andra inlägg, mera aggressiva.

Under de senaste decenniernas konflikter mellan parterna i Israel/Palestina, sedan första intifadan i slutet av 1980-talet har dödssiffrorna på ömse sidor illustrerat oförsonligheten. Under lång tid var proportionerna 1 död israel mot 3 döda palestinier. Senare då inte minst Gazasituationen förvärrats steg siffrorna till 1 mot 25. Just nu är siffrorna 1 mot 80. Det gäller oavsett om man räknar inklusive militanta eller enbart civila.

Har det betydelse? Döden - också styckvis - är fruktansvärd. Och onödig. Men det säger en del om maktförhållandet, tyvärr säger det också en del om vägen åter.

Isolering, bojkott och ignorerandet har sitt pris. Palestinska civila fårt betala - som vanligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har tänkt lite på detta proportionalitetsprat. Då jag utgår från en kristen grundinställning kan jag ju inte låta bli att beröras starkt av en moder som förlorat sitt barn. Detta är ju alltid en katastrof. Tittar man på antal döda och skadade är det ju till synes förödande siffror för Israel.

Men om vi utgår från det femte budet: "Du skall inte dräpa" och tolkar det i ljuset av Jesus undervisning i bergspredikan.Bibel2000 Matt 5:21-22; "Ni har hört att det blev sagt till fäderna: Du skall inte dräpa; den som dräper undgår inte sin dom. Men jag säger er: den som blir vred på sin broder undgår inte sin dom, och den som okvädar sin broder undgår inte att ställas inför rådet, och den som förbannar honom undgår inte helvetets eld." samt i första johanesbrevet 1: joh 3:15 ; "Den som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare bär evigt liv inom sig" kommer saker i ett nytt ljus.

I Bo Giertz konfirmationsbok "Grunden" kan man läsa om det femte budet. " Vad förbjudes i Guds femte bud?. Att skada vår nästa till hans liv eller vålla honom lidande. De grövsta förbrytelserna mot detta bud äro mord, dråp och misshandel. Men det är lika mycket synd att vålla honom lidande, t.ex. genom vrede, hat, hämd och oförsonlighet."

Vad vill jag säga. Jo. Var och en av de som skutit dessa raketer om än primitiva in på Israel har i sitt hjärta önskat att de skall döda och skada. Då är detta lika illa om man lyckas eller inte. Om då Israel försvarar sig med bättre teknik bara för att undvika dessa angrepp och fiende dessutom gömmer sig bland civila. Ja hur kan vi då dömma?

Dessutom predikar man ständigt hat och oförsonlighet mot Israel och Judar.

Men som jag sa från början. Vem är oberörd när en mor mister sitt barn.

Låt oss be att denna konflikt snart får ett fredligt slut.

Tänk själv/ Läsa i livet sa...

Tack för ditt inlägg. Jag håller verkligen med dig. Det finns knappast någon annan princip än att hävda livet. Därför är frågan om krig, dödsstraff, dödshjälp mm på något sätt sammanbundna. Jag vill verkligen inte försvara något dödande, det går inte. Men mediabilden är komplicerad.