torsdag 12 februari 2009

2-0 och annan nynationalism



Sverige slog Österrike, skönt. När de möttes i Wien för några år år sedan satt jag på en balkong, hade släpat ut teven, lyssnade till wienermusik nere från parken och zappade mellan Lady Dis begravning och matchen.

Nu sitter jag på en bergssida, utanför är det 23 grader kallt, i dag på ottan far Forbönderna i god tradition till marknaden i Röros. Det ryker från hästarnas ivriga andning.

Skrev för några dagar sedan; "Ur finanskrisen kan olika saker växa. En ny reglering som hanterar risk och ansvarstagande. Men nu växer också en otrevlig nynationalism. Vi har hört den i USA, inte minst från senat och representhuset, men vi har också hört Gordon Brown säga att brittiska jobb ska gå till brittiska arbetare, franske presidenten talar om bilstödet och önskar att franska biltillverkare ska ta hem tillverkning, Fredrik Reinfeldt sa före jul att vi ska handla svenska tjänster, inte kinesiska varor, nu säger Mona Sahlin att vi inte ska bygga vidare på det europeiska elnätet. Den ryska politiken handlar alltmer om hyllandet av det ryska, konflikten med Ukraina och Georgien hade tydliga sådana inslag.

Jag kan inte allt om de politiska frågeställningarna, men argumenteringen oroar mig. Nationalstaternas gränser var en produkt av en annan tid och tjänar dåligt som gränsdragning mellan dem och oss. Vi och dom blir mer och mer ointressant; tillsammans sitter vi på vårt klot och vi behöver bygga starkare nät som håller ihop världen."

På Bok-SM gör jag som svenskarna i VM-backen; rasar utför.

1 kommentar:

Christer Jonsson sa...

1) Gläds åt att bröderna Elm nu kunde ngar förfaller man visa vilken bra fotboll som kan komma från smålands mörka skogar/min hemkommun!
2) Klokt skrivet om nynationalismen, det är bekymmersamt att när vi nu står inför större globala utmanigar än kanske någonsin så visar dessa tendenser upp sig. Vi får alla hjälpas för att motverka i stort som smått!