söndag 15 februari 2009

Fyra gudstjänster från S:t Jakob

I svt har vi nu fått dela gudstjänstgemenskapen med metodistförsamlingen på Parkgatan i Göteborg.

1. Nu har vi bjudit hela Sverige till våra gudstjänster - vad hindrar att vi nu bjuder grannar, vänner och alla göteborgare till oss?
2. Vi har riktigt kompetenta medarbetare, nu måste församlingen göra allt för de ska alla möjligheter att vara just det - medarbetare. Flera av oss måste bli aktiva med just det vi kan.
3. Församlingen har en rik utrustning i medlemmar med stor och unik kompetens - hur använder vi den och hur kan medlemmarna se mer av sina liv i Guds tjänst, i kyrkan och i hela sitt vardagsliv.

Detta är de tre huvudslutsatser jag drar efter att dessa fyra gudstjänster kablats ut i etern. Stolthet och utmaningar - det hänger ihop.

Måndag morgon:
Dimma och 18 kalla grader mötte denna morgon på mina breddgrader. Söder om Japan har nu de fem båtarna i god fart gett sig ut över Pacific Ocean. E4 i ledningen, men E3 som inte hann i tid till starten har tagit sig upp i jämnhöjd med de andra. TelBlue som togs upp på land efter en kollision har hamnat en bit efter. Vindarna vi sett från KoreaskidskytteVM har gett båtarna god fart, men nu blir det svagare undanvindar några dagar, sedan ser det faktiskt ut att bli snudd på motvind.
I domstolen står moderniteten mot ägarnas rättigheter i Pirate Bay-målet. Intressant läge världen följer en svensk Tingsrätt.
Anders Björck som älskar mediauppvaktningen gör en egen protest mot FRA. Kul med en moderat landshövding som driver egen politik!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det finns mycket kompetenta personer i församlingen. Det är bra om inte bara en tv sändning kan locka till detta deltagande. Men jag tror att det finns mycket dold kompetens. Ibland handlar det om att sitta fast i en given hierarkisk struktur. Man ska tillhöra ”familjen.” Frikyrkan bygger på ett ”föreningsliv” och människor som tycker om att dona och greja, styra och feja tar plats.
Jag hade bara varit medlem i församlingen en vecka när någon ringde mig och frågade om jag ville hjälpa till med en sak. Ja, va roligt tänkte jag … sen kom uppgiften: ”Kan du baka finska pinnar till på söndag?” Svar: ”Nej, jag kan inte baka alls?” Kommentar: ”Kan du inte baka?”
Vem frågar efter eller vill ha mina verkliga gåvor i församlingen?

Tänk själv/ Läsa i livet sa...

sjunga och finska pinnar, det använder vi oss av, men allt annat...
Detta måste bygga på ett samspel; församlingens sökande efter gåvor och kompetens och den enskildes "bidragslämnande". Men det är inte enkelt.
Både för församlingens del OCH för den enskilde medlemmens är detta livsviktigt.
Tillsammans får vi jobba på utvecklingen.