onsdag 25 februari 2009

Kvinna av börd, man av folket

Intressant kommentar, tidningar, de som ibland tror att de är seriösa, fylls av kungareportage; från koja till slott är populärt.

Det finns anledning att se upp med orden. Jag tror inte att Daniel är uppväxt i en koja i skogan i Ockelbo. Att vara av börd, vad betyder det? Slår man upp finner man:

B Ö R D Den ursprungliga betydelsen av börd finns i sammansättningar som järnbörd, vittnesbörd o.s.v. Det är nämligen bildat av bära (av roten bher) och betyder eg. 'ett bärande, bärning'. Eftersom verbet bära förr även betydde 'vara havande, föda', fick börd även betydelsen 'födsel', som sedan har vidareutvecklats till 'härkomst'. Da. byrd, no. byrd (lånat från da.)/burd, isl. burður används i sammansättningar ungefär som svenskans ord. Danskans och norskans ord används också i betydelsen 'födsel, härkomst'. Eng. birth och ty. Geburt betyder 'födsel'.

Strängt taget betyder det alltså att hon är född. "Vecken tur - vickan e född!"

Av folket är kanske en lika intressant utsaga. Vad av är man annars. Är det en anspelning på kojan; Daniel fostrades inte av vargar i gestrikeskogarna, utan av folk.

Född, folk, inte koja. Blir naturligtvis inte häftiga rubriker av det.

Kungen var emot att vi skulle inför samma rätt till tronen för en förstfödd dotter som för en son. Han fick inte som han ville. Sedan 1974 är hela kungl. maj.t-funktionen avskaffad, regeringen är inte talespersoner för Kungen. I Youtubeklippet - draget var smått genialt - säger kungen att han nu skulle tala med resten av regeringen på dagens konselj, menade han att han ingår i den?

Värdet anges till miljarder, har man räknat bort apanaget då?

Inga kommentarer: