måndag 23 februari 2009

Pär lämnar Riksdagen

och lyckas få det till en riksnyhet som toppar ekosändningen på morgonen. Pär Nuder äntrade Riksdagen samtidigt med mig 1994. Han hade hela stockholmsnätverket i partiet och bakgrund i SSU, jag kom in utan breda kontakter, från en liten valkrets på västkusten. Vi var på varsin ände i riksdagsgruppen.

Han återvände snart till Rosenbad och i Göran Perssons skugga var kanske hans mest fremgångsrika tid då han var spindel i alla nät som spinns runt en regering. Egentligen var han för ung för att vara en grå eminens, men det var nog i realiteten hans roll. Som finansminister fick han inte det utrymme som en rikshushållare behöver, det var som om Göran aldrig lämnade utrymme för det - för han förblev en sorts över-finansminister. Pärs politiska talang slocknade i eftermälet av Göran Persson. Det är en hård politisk verklighet. Talang och förmåga räcker inte, man måste också ha tur med tajmingen.

Det socialdemokratiska partiet har nu sett två talanger i mellangenerationen lämnat politiken; min favorit Ulrika Messing och nu den smarte, men inte så folkliga Nuder.

Att människor går ut och in i politiken är bra, men jag tror inte att dessa båda återkommer. Det är olyckligt.

---

Vindarna har mojnat och VOR-flottans båtar har tryckts ihop under sin nästan sydliga färd. Några stilla dagar i Söderhavet innan de ska tampas med isbergen och runda Hornet om några veckor.

Inga kommentarer: