lördag 21 februari 2009

Vägval och valväg


Följde via nätet och goda vänner på plats valet av ny biskop för MK i Norra Europa. Den numera ganska öppna processen är en god förebild, sedan kan man fundera, som min gästbloggare också gjort, hur delegationsmedlemmarnas ansvar ser ut. För hela (den lilla) kyrkan har de nu valt biskop, men ganska få var de som till slut fällde avgörandet, ytterst en enda; Öyvind Heliesen.

Christian Alsted kommer att bli bra, vi önskar honom lycka till. Men då han inte under de 20 valomgångarna inte lyckades få den kvalificerade majoritet som krävdes - siffrorna var på väg ner och Öyvinds siffror var på väg upp - var det stängt taget fel man som kastade in handduken, ur valteknisk synpunkt. Men så kan det gå. Dock var ingen någonsin ikapp Christians siffror - men det stod inte länge på innan det skulle kunna komma att ske.

På den norska hemsidan kan man läsa: "Det var en rørt Christian Alsted som fikk påsatt biskopsnålen av biskop Rosemarie Wenner fra Tyskland. I sin tale ga han uttrykk for stor takknemlighet over den tilliten han har blitt vist. Han takket Øyvind Helliesen for hans anbefaling og uttrykte ydmykhet overfor det ansvarsfulle vervet som han nå tok fatt på.

København
Christian Alsted er 48 år og er bosatt i København. Han er gift med Elisabeth Flinck. Sammen har de barna Sara, Mathias og Caroline.
Christian ble ordinert som eldste i Metodistkirken i 1986. Han har siden tatt "Doctor of Ministry" ved Asbury Theological Seminary. Han er for tiden i gang med et "Diploma in leadership".

Sentrumsmenighet
Christian har tjenestegjort som menighetspastor i Esbjerg-Varde og Svendborg. Fra 2001 til 2007 var han tilsynsmann i Danmark. Han er hovedpastor ved Jerusalemskirken i København. Det er en sentrumskirke som har vært igjennom store endringer siden han ble utnevnt i 1989.

Innvielse
Christian Alsted vil bli innviet som biskop i en høytidsgudstjeneste søndag 22. februar i Metodistkirken i Strandby. Det er ventet en rekke økumeniske gjester fra hele Norden som vil delta i innvielsen."


Som du ser av bilden, där han talar med Öyivind Heliesen, är han en bjässe, jobbet visar om han också är en rese. (I bakgrunden till vä Hans Växby, numera biskop i Moskva)

I ett annat val vann Kadima, men nu verkar det som om högerframgångarna ändå leder till att Netanyahu ska försöka bilda regering i Israel. Det är knappast good news för någon.

Inga kommentarer: