torsdag 12 mars 2009

Det blev bara en liten debatt om marknadfieringen

av vården med anledning av Timbros ryggmärgsstyrda vinst- och marknadfixerade artikeln på Newsmill i går. Frågan har blivit mer sansad, man inser att vård är komplext och lämpar sig bara i mycket begränsad omfattning, med tydliga regler, att konkurensutsättas. Ett stort problem är att man inte riktigt vet vad man betalar för. Människan, kroppen och allt som tillhör, är inte som en sko som ska sulas om på valfritt skomakeri - vilket man väl för övrigt knappast ens kan göra idag.

Det finns paralleller till skolan, med de nya friare stående skolorna. Behoven för olika elever ser enormt olika ut, tar inte alla skolor emot alla sorters elever blir det naturligtvis omöjligt med EN fast skolpeng. Det borde väl till och med Björklund begripa.

Tillvaron passar sällan in i våra små förutbestämda boxar - kanske är det just det som gör den lockande.

om tro
På kyrkornas gemensamma framtids hemsida (här) bloggar nu samfundsledningarna omkring sina bilder av framtiden. En del, ganska förfärliga, inlägg som kommenterar visar hur olika vi ser på tillvaron och utmaningarna.

I den text som vi arbetade fram i arbetsgruppen hade vi ett intressant samtal kring några ord, bla: "Utmanad genom bön och diakoni" skriver vi om kyrkan. En del ville ha ordet utmanande istället. Det är helt möjligt, men det är en intressant skillnad om vi ser som oss som Guds leverantörer, eller om vi inkluderar oss själva i lusten att söka den djupare meningen med livet, utmanade av såväl Gud som de behov vi möter.

om Volvo OR
På Southern Ocean är det intressant läge, i går morse hade E3:an ledningen med över 270 nm till närmaste båt, nu har den krympt till ca 100, det ser ut som om fältet åter trycks ihop innan de på måndag rundar Hornet och söker sig norrut igen. I juni studsar de på Marstrand.

"bok-SM"
På bok-SM faller som jag ett stilla vårregn genom listan. Har snuddat vid 100e platsen i en vecka

Inga kommentarer: