onsdag 18 mars 2009

Reinfeldt försöker göra en Persson

det ser rätt bra ut, låter inte så dumt, men är förfärligt. Göran Persson gjorde det under krisåren då han skulle rädda statens finanser (som finansminister var han helt rätt och strålande, det var tuffa år) då han höll ut avståndet till LO - en intresseorganisation.

Men då nu Reinfeldt försöker samma grepp med SKL är det något annat som sker. "SKL är en intresseorganisation" säger statsministern hos KG Bergström. Så den samlade kommun- och landstingssektorn, ledd av en moderat; Anders Knape, är för honom en partsinlaga. Vad är då statsministern? Den högst stående domaren, eller är han en politiker, vald av folket på den statliga nivån, medan folket på landstings- och kommunnivå valt sina "intresseföreträdare"? Banalt och dåligt. Drivs denna linje vidare är Reinfeldt intresseföreträdaren för staten (vad nu det egentligen är?) och de andra vaktar sina små intressen i kommuner och landsting.

Det är en förfärlig modell. Försvaret är en intresseorganisation, Försäkringskassan en annan. Men över allt detta svävar statsministern, han som är utan partsintressen. Bah!

Demokratin som styrelseskick håller på att kidnappas. Idén är ju egentligen den att det är folket som organiserar sig, sköter sina gemensamma angelägenheter, väljer på tre (fyra med EU) nivåer och låter förtroendevalda sköta de gemensamma affärerna, efter fyra år prövas de och nytt mandat lämnas. Reinfeldt borde nog redogöra för sin syn på samhälle och demokrati.

Han gör också en Persson då han drar in sina goda kontakter med folkvalda (Kinas president - folkvald?) och seglar över folket. Sådana ledare ska antingen tänka efter, eller passa sig (det är folket som har valsedlarna om hand).

Inga kommentarer: