onsdag 29 april 2009

Om en ny gemensam kyrka - IV

”Om man vill upptäcka nya oceaner måste man våga lämna sin egen kust.”

Vi har några viktiga veckor framför oss till årets olika konferenser. Där ska samfunden ta ställning till avsiktsförklaringen, därefter startar ett unikt och spännande arbete.

Baptismen kommer med sitt starka frihetsbegrepp. Den enskilde, liksom den egna församlingen, har ett stort ansvar för att tolka tron och leva i lärjungaskap. Kom med er frihetslängtan och uppror mot makten, vi behöver den energin. Metodisterna kommer med god teologi – ser hela människan, erfarenhet av god ordning och med globala perspektiv, vi behöver den. Missionskyrkliga där varje ”läsare var sin egen teolog”, med Bibeln i högsätet gjorde sig redo att bygga för nya drömmar – att göra skillnad i stad och land. SMK finns i alla landets kommuner.

Det är nu som vi utmanas att tänka nytt, tänka större och erbjuda mötesplatser som förvandlar människor på alla orter. Vi börjar med att utmana oss själva till denna förvandling.

Processen tog sin början i maj 2006. Två från varje samfund möttes till några dagars bön och samtal. Det brann om dem. De tänkte sig att starta något nytt. Något som gjorde skillnad.

Nu står vi inför det där dramatiska beslutet.

Det kan motiveras av enhetens drivkraft, kanske av effektivitet, eller nödvändig rationalisering. Jag tror att det starkaste motivet är just chansen att bygga nytt, skapa nya förutsättningar, botanisera bland rötterna men söka framåt. Det finns bara ett enda gångbart skäl emot: ”Vi orkar inte.”

I morgon om ett annat uppbrott /cliffhangern hänger en dag till...

Inga kommentarer: