fredag 1 maj 2009

Det finns ett urhem(Bild från DNs nätupplaga)

Det var väl det man anade, som man djupt inom sig kände. Det mänskliga urhemmet. Någonstans i trakterna kring gränsen mellan Namibia och Sydafrika. Där står vår vagga, ursprungets Paradis. Läs DN idag.

Socialdemokrater och vänsterpartister som demonstrerar idag, samma urhem. Baptister, missionskyrkliga och metodister - urhemmet finns, geografiskt och inom oss. Asiater och afrikaner, europeer och amerikaner; vaggan stod i Afrika. Den genetiska koden, släktskapen och ursprungen nu kartlagda en bit till. 14 ursprungsfolk i Syd, men de som sedan koloniserade världen kom uppifrån östafrika. San-folket har samlingen av gener som rymmer de flesta av oss; de är närmast utgångspunkten (se bilden).

I Africa talar om om "African renaissance". Den är motiverad. Khadaffi må ha dunkla politiska motiv, men ett enat Afrika som han arbetar för, kan det bli vägen till välstånd för en utarmad, fragmentiserad och unik kontinent?

Vi vet att vi hör ihop, för det krävs ingen dna-kartläggning. Men visst gillar vi att våra bilder bekräftas. Kartan finns. Nu ska den bara levas. Ubuntu!

(Ger detta problem med Bibelordet - Paradiset/lustgården i Afrika? Nej. Gud valde Afrika, Afrika valde Gud.)

(På samma kontinent skriver Dagen idag om masslakt på grisar i Egypten; konflikten mellan muslimer och kristna stärks, man skyller på svininfluensan men myndigheterna medger att man passade på, men i Dagen blev det först lite tokigt i texten: "Myndigheterna beslutade att slakta landets cirka 300 000 krisar i, som man sade, preventivt syfte mot svininfluensan".

Ingen dum idé annars att slakta krisen.")

.

Inga kommentarer: