lördag 16 maj 2009

Konspiration(Lämnade Vinga, seglade genom Marstrand och landade hos Nimbus SMK på Öckerö, enda gästbåt. Tjärblomster blommade i Albrektsund, är inte det tidigt?)

Små eller större händelser länkas in i en sammanhängande kedja. Makten förtiger sanningen. Det finns en tanke, ett sällskap som har historiska, högre mål. De handlar på Guds uppdrag.

Om det skriver Ekdal. Allt gott som han står uppför på ledarsidan i DN har i boken I döden dina män fått fritt och fantsifullt spelrum. Han gör det bra.

Mycket riktigt slutar han i Uppenbarelseboken.

Jag har mött dem. Konspirationsteorierna. I kristna kretsar (att all ekumenik leder till Rom och Påven spelar roll, eller är, Antikrist) - så läser man - helt felaktigt - Uppenbarelseboken. Jag har mött det i arabiska muslimska sammanhang. Världskonspirationen med judar som aktörer. Jag har mött det bland judar där muslimer och araber spelar rollen som konspiratörer.

Man kan roas av dessa fantastiska teorier, eller skrämmas. Jag brukar säga att det kanske vore skönt med en "osynlig makt" som har allt i sin hand, det kanske är bättre än det kaos som rör sig utan mål? Men då skämtar jag.

Avguderi är det då Saken, eller Saker, överskuggar det centrala. Samtalet kring en ny gemensam kyrka får lätt sådana dimensioner.

Platon såg skuggornas rike. Men visste någonstans att det fanns ett fast ljus.

Den kristna tro som kommer att möta människors verkliga behov är säkert lik Jesus. Som bröt konventioner, ställde tillvaron upp-och-ner. Uppväckte döda. Gjorde blinda seende. Hyllande änkans skärv och barnens plats i Guds rike. Han var inte mannen av de stora Orden, men det uthålliga livets man. Som på korset kunde säga; "Fader, förlåt dem", som umgicks med dem som andra hatade.

WWJD. Det är en bra fråga.

John Wesley tillfrågades om vad han hade gjort på sin predikoresa till den eller den platsen. Hans svar var befriande enkelt, och centralt. "I offered them Christ."

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dagens bloggtext. Dina ord lugnar!

Fiat Lux!

INput sa...

Lugnt och sansat - och klokt!

Erica sa...

Känner sorg inför det faktum att det verkar vara dom inom kristenheten som vill ha sin sanning istället för förståelse som hörs mest. Jag vägarar tro att det är så det egentligen ser ut i verkliga livet. Därför känns det uppfriskande att din blogg lyser med sin kontrast genom sin förståelse för olikheter. Du är öppen för oliktänkande utan att kompromissa med det du själv tror på.

Anonym sa...

Lyssna, känn doften av det stilla vattnet!
/Li

Anonym sa...

Måste säga att jag uppskattar denna bloggen.Även Input är bra... Kommer från SMK. Uppskattade Shane Claiborn vid förra konferensen. Till Erica,jag tror också på någon form av inkluderande kyrka med högt till taket. Bra att du säger ifrån mot dem som vill förminska evangeliet.

Benny fhager