torsdag 18 februari 2010

Ny kyrka diskuteras

Bra att tidningarna Sändaren och Dagen hakar på, inte minst Dagens alerta rapportering, till och med ledarstick nu igen. Under hela processen kommer vi höra gråterskorna som saknar det gamla, som tycker att det går för fort, eller för långsamt, de konservativa som vill vrida kyrkorna till något de aldrig har varit, saknar det ena eller det andra från de gamla fromma visthusbodarna.

Jo, jag tycker också att processen hålls i lite för strama tyglar, men jag kan förstå överväganden om att kunna sända ut en konsistent text som folk och församlingar sedan kan reagera på.

Just därför tycker jag att Gemensam framtids hemsida skulle behöva innehålla mera. Nu finns där en sammanfattning av arbetsgruppernas rapporter, dels som text, dels som Power point. Kalendarium för regionala samlingar finns också. Besök hemsidan.

Där borde också finnas ett ”flödesschema” för besluten som de är planlagda:
Jag bjuder på ett:

Den 12 mars möts styrelserna för att ta ställning till remissmaterialet. Det kommer att vara det genomarbetade förslaget som bygger på arbetsgruppernas rapporter.

Församlings- och kyrkoordning, liksom de mer formella stadgarna är de organisatoriskt viktigaste dokumenten. Andra viktiga frågor som rör ekonomi, kommunikation, våra gemensamma resurser i form av utbildningsplatser mm berörs också, liksom de internationella relationerna. Där återstår en del hel del arbete.

Dessa remissunderlag ska sedan diskuteras mellan konferensen i maj och fram till den 15 oktober. Äntligen något klokt att göra den regniga sommaren.

På samma dag bildas en formell konstellation, en förening, som får det formella uppdraget att utvärdera remissen, ta fram beslutsunderlag och förbereda allt det som måste genomföras då en ny kyrka bildas.

Konferensen Utmanad i Örebro bli startpunkten för en bred process.

Vid konferensen i maj 2011 fattas de avgörande besluten. Metodistkyrkan har en process som regleras av MKs kyrkoordning, som bl.a. innebär att samtliga Årskonferenser i vårt biskopsområde ska säga sitt, beslutet berör hela kyrkan och blir föremål för beslut på både Centralkonferens och i de globala kyrkliga organen. I praktiken innebär det att Metodistkyrkan fullt ut kan ansluta sig något senare.

Om alla beslut kan fattas blir den nya Kyrkan operativ den 1 jan 2012.

Detta är ramverket.

Men

inget av detta är de mest avgörande frågor. Istället är det den process som vi alla borde vara indragna i. Den kan formuleras på olika sätt, men min enkla fråga är en utmaning: Hur kan den nya kyrkan, med alla sina församlingar och medlemmar bättre tjäna Gud i världen?

Stadgar och kyrkoordning löser inte den frågan, inte ens pengar eller samfundsledare.

Vi – tillsammans – kan hantera det. Våra församlingar har funnits sedan 1848. De har gjort en massa nytta. Nu har vi tappat mark sedan 1909. Vad kan nu göras för att möta den längtan och de behov vi möter?

Det blir knasiga diskussioner om vi tror att svaren på de frågorna kommer ur ett centralt framtaget papper. 12 mars, konferensen i maj, 15 oktober och tiden därefter. Då rekommenderar jag bön och hårt arbete (de två hänger alltid ihop.)

Sluta gnäll. Lev kyrka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tackar för din analys, som även om jag tycker att den är felaktigt, faktiskt ger oss svaret på den fråga som du själv ställer, hur kan vi bli en bättre kyrka för vår samtid.

Enligt dig så måste kyrkan bli något den inte har varit eftersom den mer eller mindre aldrig har varit särskilt lyckad, om vi bortser från själva uppstarten. I din ingress säger du att vissa vill vrida kyrkan till något den aldrig varit (de konservativa, vilka de nu är?). Enligt din egen logik borde kyrkan alltså bli konservativ för att bli något den aldrig har varit för att således bli något nytt som kan fungera idag. Nu har vi tydligen testat en "liberal" kyrka i över 100 år och vi ser resultatet idag.
Dags för en "konservativ" kyrka...nåt nytt!

En "Gråtare"

Anonym sa...

En Gråtare: Förstår nog inte riktigt vad du skriver. Jag tror att kyrkan främst ska vara det den är, vilket den inte är. Alltså Kristi kropp i världen. För mig är det inte en fråga om liberalt eller konservativt, utan en fråga om leva kristenliv idag.

Det som många reagerar på är den fördomsfullhet man möter människor med.

För att beskriva det enkelt är kyrkan/församlingen en dörr som står på vid gavel. Vi injuder till mötet med levande Gud genom Jesus Kristus.

Dörrvakterna ska inte kolla passérkort, utan säga välkommen till vandringen./PA