tisdag 21 juni 2011

Åstol




En ö ytterst i havet. Inte befolkad från Tjörn, som med Rönnäng ligger några kabellängder norrut, utan från kustlandet österut. Det var folk från Brattön och bönder från fastlandet som flyttade ut hit under en av de tidiga sillperioderna.

Dialektalt har man därför mer anknytning till kustlandet innanför Marstrand och Göteborgs norra skärgård än med Tjörn. Förövrigt talar tjörnborna på sitt sätt och orustborna på sitt. Dansk påverkan har sin gräns norr om Orust, sen blir det mera utpräglade norska inslag. Men på Tjörn har man också haft starka förbindelser över havet till de brittiska öarna.

Kan dock inte utreda var Åstol som namn kommer från men det har troligen inte mycket med stol att göra. Men en naturlig gip som öppnar mot öster ger en av Bohusläns bästa hamnar.

Naturligt blir ändå för den trötte seglaren att utbrista: Å stol!


5 kommentarer:

Anonym sa...

På ön tror man namnet har något med åsar att göra. Jag ställer mig tveksam. Ortnamnsetymologi har ofta en säregen bakgrund. Ursprungsorden ofta sökas i ljudlikhet, mer än betydelse. /PA

Unknown sa...

där är ju en markant ås från väst till öst på denna ö mvh m dyrås ...född på ön

Unknown sa...

Läste just att 'hôll' i betydelsen 'brant backe' kan utgöra det sista ledet. Då skulle det vara intressant att veta vad första ledet 'åst' betyder.
Läste först om Bristol (i en roman av Austen) och kom plötsligt att tänka på Åstol. De påminner ju om varandra.
'Hôll' är inte helt olikt 'hill' i betydelsen 'kulle' heller.
Och så skriver ni att Åstol har haft starka förbindelser med Brittiska öarna!

Gun Emmy sa...

När kriget (Andra) var slut och Åstolborna kunde landa fisk i England igen var besvikelsen stor över att det inte fanns något att köpa; förutom kepsar. Så man köpte massor av dem första resan.. Ofta landade man fångsten direkt från fiskeplatsen till Hull ock kunde vara hemifrån månadsvis./Emmy.

Anonym sa...

Gammal ramsa.. Ostole Hå, Dyrebo Grå, Rönninge Robare, Kalve Sobare och Holme Kaga..