tisdag 27 september 2011

Paulus är en luring

och det är vi allihop... som han sjöng. Stefan. Men kanske var det om meteorologen.

Det blir alltså tretton predikningar på Paulustemat, med början på söndag i Kållered, Centrumkyrkan. De första två som introduktion: Paulus - farisén först, och sedan nästa söndag Paulus - missionären. Därefter breven i en möjligen kronologisk ordning, breven till Thessaloniki först, det första är nog hans första brev - jag talar om Paulus - församlingsbyggaren. Sedan Galaterbrevet med den arge Paulus och så vidare...

Jag har nu analyserat hans sju predikningar i Apostlagärningarna .

Tre till judar och judekristna i diasporan. Ett till filosofer och andra i Aten. Två till makthavare, Festus och Agrippa, och ett som ett allmänt försvarstal till folket i Jerusalem.

Uppståndelsen är det mest givna temat. Dels var det den unga kyrkans huvudbudskap, det och om Riket, dels knyter det an till den judiska diskussionen om livets räckvidd. Fariséerna var de fromma, på många sätt i god mening, medan sadukeerna var mer liberala och insmickrande mot romarna, anpasslingar. Hos Paulus behålls detta fariseiska arv. Men, han är förlöst av evangelium. Genom det begriper han lagens plats.

Jag har inte riktigt tagit ställning till hur serien ska belysas på webben. Känns som om helheten lätt går förlorad. Ska grunna på det.



1 kommentar:

Anonym sa...

Lycka till med Paulus.
Benny