torsdag 13 oktober 2011

Kunskap om gott och ont

I Eden, bilden av det vi förlorade och dit vi längtar, står två träd. Livets träd och trädet med kunskap om ont och gott (inte som i gamla översättningen kunskap på gott och ont).

Skulle de ätas av, eller skulle de inte? Var de ett lydnads- och gränssättningstest eller var det så att när tiden var mogen de skulle smakas?

Don't know.

Men de åt. Men dog inte, men blev (medvetna om att de var) dödliga.

Kunskap om gott och ont. Lagen. Men den räcker inte till livet.

Detta diskuterar Jesus och Paulus.

Bibeln fokuserar lydnadsdimensionen. Jag har inga problem med den metaforiken. Men jag tror att vi i det moderna, skenbart egalitära, samhället har problem med den bilden. Skulle hellre tala i ansvarstermer.

Ta ansvar och att lyda är inte väsensfrämmande, men tar helt olika utgångspunkt. En enda gång står det i Bibeln om "ställas till ansvar inför Gud." (Pred 11:9) överallt annars lydnad och lydig.

Vad säger folket?



4 kommentarer:

/kjernald sa...

Utan att ha verifierat dina fakta är min spontana reaktion...ja. Jesus är tydligast. Den som älskar honom är den som följer/lyder hans bud. Lätt att förstå (vår roll och vad vi ska göra) men svårt att genomföra. Dock inte omöjligt såvida Jesus inte är elak eller cynisk.

Anonym sa...

Ansvar är ett svar eller enda alternativ till skuld. I stället för att känna skuld tar man ansvar. Jag tror inte människan var mogen att äta frukten ännu, lisksom uppståndelsen är det hälsningar från frmatiden, så att säga. Min grundtanke annars är att msk inte var och är nöjd med att vara msk, hon vill bli som Gud,men det leder henne bara fel. Hon förmår inte att leva upp till ansvaret och landar i skulden...

Bengt

/kjernald sa...

Frukten ska/skulle nog aldrig ätas såvida Guds bud är fel. Att vilja bli Gud är alltid fel...och bara dumt.

Magnus Spång sa...

Att lyda blir lätt att handla på ett visst sätt utan att veta varför. Man behöver heller inte ta ansvar för sina handlingar. "Men Gud säger..."

Att ta ansvar kan vara samma handlingar, men man vet varför, och man tar ansvar för sina handlingars konsekvenser.

Ett myndiggörande av människan. Mycket sympatiskt.

Och visst finns det en lockande/kittlande tanke i att det fanns en plan med frukten som inte bara handlade om ett lydnadstest.