lördag 2 augusti 2014

Förvandling

E. Livsstil och förvandling blir kännetecknet

1. Presentera vår bild av (mötet med) Kristus (P tjatade om sitt Damaskusvägsmöte, enligt Lukas). Hur låter vår berättelse.

(Berättelsen kan säkert vara dramatisk. Men för de flesta av oss är det kanske en gradvis upptäckt. Som en fördjupad gemenskap med en vän. Vi som gör upptäckter tillsammans, dela en Cola, som Ylva Eggehorn skrev.)

2. Ett enkelt Följ mig – är Jesu inbjudan. I alla tider.

(Vi har en överdriven bild av den tame/snälle Jesus. Han var hård mot de rika, ironisk till de (sken-)fromma, skarp mot de mäktige, och kritisk till de kommersiella. Tuff mot det onda och mjuk mot det veka. Du, jag, och snarast vi tillsammans är Jesus i rörelse i vår tid.)

3. En tillägnan av vad Kristus/Korset verkligen betyder för oss – det är trons verkliga kärna.

(Korset är vår port in i GUDs rike. Det är samtidigt tongivande för hur tillvaron kan förstås och tolkas. Försoningen är ingen dåtidsrit, men ett perspektiv på livet, som går på tvärs med mycket i vår biologi, och natur. Som GUD ser på oss genom korset (-s effekter) ser vi på andra genom samma kors.)

4. En medvetenhet om att den gamle Adams tryne sticker upp i vår personlighet, en känsla av att Korset befriat oss: Att vi nu lever med Kristus (och Han i oss) (vi har dött och uppstått MED Kristus), samt en medvetenhet om att vi sträcker oss efter vår Frälsning – vi är ännu inte där, men GUD ser oss redan genom Kristi kors; ser de vi verkligen är.

(Vi är inte förebildliga genom vår perfektion, eller helighet, men genom vår riktning.)

5. Detta liv levs i helgelse: Att bli det vi redan (i GUDs ögon) är.

(Tro som etik är bara kryckor, tro som bekännelse är luftslott, tro som liv är äkta. Det smakar svett.)


Det är en personlig vandring, ja närmast privat. Men, inte minst vi tillsammans, är samtidigt gestaltningen av Kristus i vår tid. Det är nog rätt lite ord. Och mycket liv.



Inga kommentarer: