onsdag 24 mars 2010

Kyrkans problem med kunskap

Humlor kan flyga, det vet man, och har vetenskapligt kunnat förklara i hundra år. Men vi älskar den poetiska myten om att det strider mot naturlagar. Intelligent design är exempel på kristnas nutida problem med kunskap. Inte minst vid medeltiden och expansionismens tider under 1400- och 1500-talen kämpade man med världsbilden. I senare tid slogs kyrkan mot moderniteten. Nedkämpade häxor. Moraldebatten påminner om detta med stelbent motstånd mot abort, kondom, homosexualitet. Violinen och gitarren bekämpades. Vi blir till sist överkörda, men det kan ta hundratals år. Och aldrig lär vi oss.

Redan i forskarsamhället i Alexandria satt kunskapen i högsätet. Vi talar om århundradena före vår tideräkning, mer än 2000 år före oss. Herofilos (ca 330-255 fKr) och hans samtida Erasistratos visste massor om människokroppen: nät-, regnbågs-, åder-, horn- och senhinnan. De insåg hur viktig pulsen var för diagnosen och konstruerade ett vattenur för pulsmätning som kunde kalibreras efter patientens åldersgrupp. Aristarkos (ca 310–230 fKr) lanserade 800 år före Kopernikus (”dock rör hon sig”) tanken att jorden kretsar kring solen, ett heliocentriskt världssystem, det vill säga ett system med solen i centrum, och månen i sin tur i en bana runt jorden. Eratosthenes, på det sena 200-talet fKr, bevisade att jorden var rund och beräknade dess omkrets med häpnadsväckande precision 1700 år före Columbus, beskrev polcirklarna och vändkretsarna, och etablerade ett koordinatsystem med latituder och longituder. Arkimedes (287–212 fKr) insatser inom matematiken har aldrig överträffats under årtusendenas gång.

Alexandriabiblioteket härjades av eld år 638. Då utplånades det av kalifen Omar, som menade att om grekernas skrifter överensstämde med Koranen behövdes de inte, och om de stred mot Allahs ord var de inte önskvärda och måste förstöras. Bokrullarna användes som bränsle i stadens 4000 badinrättningar och sägs ha räckt till att värma badvattnet i sex månader. (Läs Sture Linnérs fina artikel om Alexandria i sin helhet i Svenska Dagbladet.)

Omars hållning överensstämmer med en del av vår tids människor, och det enda vi lär av historien är att vi inget lär av historien.

1 kommentar:

Erica sa...

Det känns så sorgligt när man läser så här och inser att du har sätter fingret på något viktigt