onsdag 25 mars 2009

"Kompassen på Livets hav"

(uppdaterad ons afton)
En text är något som vi läser, den skvallrar om författaren och den läser också oss. Den bär bud från andra platser, andra tider, den sätter sig som pil vår tid och vill att vi förhåller oss.

Det är ju därför våra hjärnor "stänger av" ibland. Det går liksom inte att ta in mer, vi behöver sortera och lagra det vi redan har. För särskilt orden ställer krav på oss, vill bli lästa, läser oss...

I vår kulturkrets är Bibeln den mest dignitära boken. Där har man hämtat sin tro, ibland argument (också förfärliga sådana), den har tonsatts, det kan diskuteras, läsas i gudstjänsten, läsas hemma, via nätet...

På en annan blogg gör jag ju ett försök att Återbesöka Bibeln. Systematiskt, i stora svep, sida för sida, ord för ord. Där finns också en undersökning om Bibelläsandet. Ange ditt val.

Ett annat sätt att läsa och använda Bibeln finns i den fina text som biskoparna hälsade Centralkonferensen med i Strandby för en månad sedan. Jag har översatt den till svenska och nu finns den här.
Egentligen är det en fantastisk text att läsa i dag på Vårfrudagen. (Våffeldagen) Denna dag, tillsammans med JUL celebrerar mer än allt annat Jesus som Gud och människa, läs och grunna.

Där används bibelorden som källa men också som illustration till det man försöker beskriva. De talar klokt om inkarnationen och kyrkan, en riktigt bra text.

Man kan ta ett tumgrepp, bläddra hittan och dittan. Men min poäng är. Bibeln är en bok som behöver oss, som vi behöver. Läs. Fundera. Ifrågasätt. Bläädra vidare. Bibeln kan läsas i bön, men tål också kritiska ögon, sökandets öga...

Den kan nyttjas av extremister, så låt dem inte ta den ifrån oss.

(VOR up date: Farterna tar båtarna långsamt till Rio. E3, E4, Puma har ytterligare några dygn innan de är framme. Kolla in.) Nu har tätbåtarna dolt sig under 12 timmar, men då det gick in i radioskugga skiljde det ca 100nm mellan båt;1,2,3, mer till fyran och femman. Inom ett dygn är E3an i mål.

Apropå min artikel igår, om Axel (Lager). Idag finns det en rubrik i Dagen som talar om ngt snarlikt: Piloten bad till Gud istället för att nödlanda. Det gäller att veta när man ska göra vad, nu sitter piloten i fängelse.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag orkade bara läsa Hans del, men det kändes verkligen skönt att läsa. Tack för att du gjort texten tillgänglig för oss som inte var på CK. Hälsn Elisabeth