lördag 7 mars 2009

Politiska mord och politiskt mod

Zimbabwe upphör inte att oroa. Det har blivit märkbart tyst, en sliten överenskommelse mellan diktatorn som sjunger på sista versen - Mugabe - och den gamla fackföreningsmannen Morgan Tsvangirai kom till slut till. De var överens om någon sorts uppgörelse, men maktdelning kan man knappast tala om. Idag meddelar tidningen att Tsvangirais varit ute för en bilolycka, hustrun avled. Idag diskuteras det på Harares gator hur mycket olycka det var...

Politiskt mod är lättast att visa upp då man avgått. Nu gör Olmert konststycket i Israel och talar om nödvändigheten av ett delat Jerusalem. Han har helt rätt, det är en nyckel för en lösning, men ingen sittande politiker tar det i sin mun, särskilt inte Netanyahu som nu kanske träder till. Genevenitiativets folk var i Stockholm i veckan, politiskt är de marginaliserade i Israel-Palestina men de har helt rätt, "alla" vet att där de landar måste en fredsuppgörelse landa. (Jag var i Geneve då det presenterades, själv på väg till en hemlig track2 överläggning med palestinier och israeler vid Döda Havet.)

I Israel är nu Barak lockad att sitta i Likudregeringen(Kadimafolket vägrar), men partiet håller emot. Barak har blivit den nye Shimon Peres, vill sitta i alla regeringar och förlorar alla val han ställer upp i. Det är inget framgångsrecept.

VOR: Nu är E3 noterad som ledare vindarna tycks komma från alla runt båtarna och deet verkar vare mer lotteri än strategi, en vecka till Hornet.

Inga kommentarer: