måndag 20 april 2009

Predikan - Hur gör man?

Tänkte kommentera två olika saker, en i dag och en i morgon med anledning av processen vi gjort tillsammans.

Predikan har många rötter. Texten är primo, temat secundo, sammanhanget tersio, (målgrupp kan vara quattro, avsikt/budskap kvintto osv).

Predikan kan vara ren textutläggning. Det väljer jag sällan. Det får ligga i egen och andras förberedelse. Texten gav upphov till många möjliga ingångar: mötena med den Uppståndne, måltidens betydelse, kasta ut näten på andra sidan, 153 fiskar (talmystik), Petrus angelägna landstigning. Jag valde måltiden/gemenskapen och lät glöden vara huvudillustration. Glöden samlar, värmar, glöder vi?

Temat Påskens vittnen är i det här sammanhanget närmast en black om foten. Vittnena vittnar inte, det gav anledning till kommentarer; tiden mellan påsk och pingst är examensproven. Pingst utexamineringsdagen (gammaldags studentexamen).

Sammanhanget är post påsk. Jesus springer "som en vallhund" runt den splittrade flocken och föser dem upp på banan, men det går rätt trögt, mycket behöver repareras efter helgens katastrofala lärjungaskap.

Andra gånger kan temat vara vägledande, texten närmast en illustration. I söndagens predikan var det närmast tvärtom.

Det är bra om predikan har ett samlat budskap; nyttig uppmaning, lärande av hur redskapen används, proklamation… I söndags var det närmast frågan: Glöder vi?

I morgon en kommentar om talformatet; krok, knorr och koreografi (KKK). (Lite av recension blir det också… Jag gör min, eftersom ingen gjort sin)

PS1. VOR: Båtarna närmar sig Boston, går i mål lö eller sö. Telefonica Blue har äntligen fått fart på grejorna och leder med en fyra-femtimmar. E4an just nu 4, med det är rätt jämnt bakom TelBlue.

PS2. Magnolian på väg fram (bilden).

1 kommentar:

Erica sa...

Tycker din predikan hade riktigt bra utgångspunkter. Hade varit roligare att höra dig live. Kanske får jag tillfälle till det en annan gång.