torsdag 14 maj 2009

Påven, Petrus, palestinier, prövning, politik...

Idag kommer han till Nasaret. De smala gränderna som vindlar upp för bergsstaden branter i de gamla delarna är nog rensade på bilar där påven ska fram. Jag brukar hamna i eviga bilköer och det totala kaoset. Men som ofta har en sorts vänlig charm i dessa trakter. Officiellt är man i Israel. Men befolkningen är palestinsk, israel-araber, som man kallar dem.

Avståndet till den sömniga bergsstaden på Jesu tid är lika lång som till chansen att hitta hyvelspåna från Josefs verkstad och Jesu lärlingsspån.

Påven kommer i Nakhbatid. Man minns hur det plötsligt uppstod en nation i det land man levde. Mottagandet skiftade, men plötsligt var man främling, fick efter hand ett sorts B-medlemskap om man inte flydde eller trängdes undan och nu bebor flyktinglägren i t.ex. Libanon eller Jordanien.

Påven trampar kring på krutdurkarna, ord och gester tolkas och kan gå alldeles fel.

Påven som pilgrim är nog en militär fråga. Jag känner lukten av Nasaret, ljudet av de packade gränderna påminner mig. Det är nu ett tag sedan jag var där, men vandrar ändå med påven idag.

Visst skulle man kunna leva tillsammans. I en eller två stater. Främlingen nära eller i grannskapet måste bli broder och syster.

Det är ju det vi är. Säg det påven. Säg det till de kristna. Till judarna. Till muslimerna. Det är lika sant för allihop.

.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Säg till hela världen att landet Israel tillhör judafolket, givet till dem av Gud själv för evig tid. Att kräva att judarna ska dela sitt land och sin heliga stad Jerusalem är att gå emot det Gud har bestämt.

Mvh

Berndt Isaksson
metodistpastor
http://berndtisaksson.dinstudio.se/

Anonym sa...

Dels har du fel. Dels kostar det blod. Det är inte Guds avsikt./PA

Anonym sa...

Dels har du fel. Dels kostar det blod. Det är inte Guds avsikt.(Nu är du minsann inte metodist längre, detta stämmer inte med de Resolutions som UMC beslutat. Läs på - gör om - gör rätt!/PA

Anonym sa...

Dels har du fel. Dels kostar det blod. Det är inte Guds avsikt.(Nu är du minsann inte metodist längre, detta stämmer inte med de Resolutions som UMC beslutat. Läs på - gör om - gör rätt!/PA

Anonym sa...

rejält svarat från mig. Sitter på Vinga med knagglig ledning./PA

Metodist sa...

Har ingen funderat på att slänga ut Berndt ur metodistkyrkan?

Anonym sa...

Här slängs inte hit eller dit. Men visst är det intressant att notera hur man selekterar. Alla behövs, alla ska med.../PA

Metodist sa...

Håller helt med "alla ska med", men fundera kan man väl få göra.
Hålla med
Hålla på
Hålla käft

Det är mycket man kan hålla på med...

Anonym sa...

PA du är knappast personen att tala om vad som är metodistiskt och vad som inte är det. Att berömma Jonas Gardells hädiska bok vittnar inte om sann metodism. Och att försvara att Magnus Betnér fick hålla sin hädelseshow i den kyrka där du är församlingsrådets ordförande, vittnar inte heller om någon äkta kärlek till Metodistkyrkan och dess anseende.

Beträffande judafolkets rätt till sitt land så kan inte någon resolution i världen upphäva den, och att ens försöka beröva judarna deras av Gud givna land är något som Bibeln strängt varnar för.

Israel är Guds ögonsten, och dess folk är egendomsfolket. Den som förbannar Israel blir själv förbannad, och den som välsignar Israel ska Gud själv välsigna. Sanningen att judarna har rätten till landet Israel är en central Biblisk sanning, som liberalteologer hatar och förnekar.

Allt som återstår av denna tidsålder av bibliska profetior kretsar kring navet Israel, ty det är till det landet och staden Jerusalem Jesus kommer tillbaka. Inte till New York, Paris eller Moskva, men till Jerusalem, judafolkets huvudstad.

Låt oss be för Israel och för det judiska folket, att Gud beskyddar dem från de onda planer regimen i Iran nu smider med sin kärnvapenframställning.

Mvh Berndt Isaksson/
metodistpastor

Anonym sa...

Bert Isaksson:
Du är pinsam! Har du ingen förmåga att rannsaka dig själv? När man finns på den position som du befinner dig på krävs ju någon form av insikt, som du inte verkar besitta. Du är snabb med att bedöma vem som mest vårdar metodisternas anseende eller ej och att göra detta utan att se vad för spår du själv lämnar efter dig är ju bra hejdlöst pinsamt!

Anonym sa...

Hörrudu Bernt! Det är ingen liten träflisa du fått i ögat. Det ser snarare ut som en stolpe. Vem tror du att du är?!!!/ Jag vill inte svara med mitt namn för då är det väl nåt fel med det också!

Metodist sa...

Jag känner faktiskt ett obehag och är chockad över Berndt Isakssons åsikter och kommentarer.
Är vi med i samma kyrka?
Vill jag verkligen vara med i samma kyrka?
Kan det vara så här?
Lever jag i Bullerbyn?