lördag 11 juli 2009

Den heliga Birgitta





Har under några dagar återbesökt det gamla kulturlandskapet kring Uppsala. Vackert hela året, men i juli grönt och leende.

Min bloggpost härförleden väcke stor uppmärksamhet. Man kan inte alltid förutspå reaktionerna, men nog var de överdrivna. Undrar hur man reagerar på Birgitta?

En av Sveriges mest berömda invånare. En vägledare i tro. Visst är det spännande och utmanande, besökte henne tillsammans med min mor.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Överdrivet sa Bill överdrivet sa Bull. Är oxå i närheten av Uppsala. Kram Fulica

Erica sa...

När jag var i Rom besökte jag det jag tror var ett kapell som finns kvar efter St Birgitta. Jg tror att en del av hennes ben finns kvar där. Mitt största intryck från det besöket var blicken hos den Nunna som tog emot oss. Den inre frid hon bar på som genomlyste hela henne. Det är det jag kommer ihåg starkast.

Anonym sa...

Erica, att koppla samman friden i nunnans blick med D.H Birgittas likben eller att hon varit där får mina varningsklockor att ringa högt!

Men det var kanske inte så du menade?

Att någon verkar utstråla frid behöver inte vara en garanti för att det är Guds frid! Många som besöker exempelvis Indien och hittar någon hinduistisk guru vittnar även de att de fått uppleva en inre frid i närhet med dessa personer.

Vi måste se upp från vilka källor vi öser ur. Det kan komma en bitter eftersmak efteråt.

Jag upplever starkt att Maria dyrkan i alla dess olika former är inget som vi Kristna skall befatta oss med!

Det kan börja väldigt oskyldigt men sluta i ren avgudadyrkan.

Vi bör allvarligt tillsammans bedja för alla som dragits in i denna Maria kult att de skall bli befriade och lösta så de hittar tillbaka till den ende sanne frälsaren nämligen: JESUS Kristus, han som har renat oss i sitt dyrköpta blod på Golgata, frälser oss från allt ont och döper oss i DHA så att vi kan förstå och tolka Guds vilja i våra liv.
mvh. Inge

Anonym sa...

Men herre Gud!!

Nunnors blickar-Fel!
Likben-Fel!
Fridfull utstrålning- Se upp!!!Ljuset i tunneln kan vara ett tåg!!
Upphittad hinduistisk guru... fel!
Inre frid... bara om det står tydligt i Bibeln att man får lov att uppleva det... annars fel!!
Titta inte på Maria... för då blir det fel!
Fel, fel, fel...

Har plötsligt drabbats av en akut släng av trotssyndrom.
//Ad Hoc ...ska gå och fela lite till i rent allvarligt trots! Låt klockorna ringa!

AS sa...

Min fina farmor. Dig borde alla inlägg handla om här. I islam ska man inte ens ha foton för att det kan närma sig avgudadyrkan. Berndt och Inge, varför inte dra det lite längre?

Anonym sa...

Tack Inge för din sunda inställning i dessa frågor.

Mvh

Berndt Isaksson
metodistpastor

Anonym sa...

V,g min kommentar under sommarläsning.
Fortsätt och läs bibeln frimodigt.
Frikyrkan kom en gång till i opposition mot rätte lärare.

Benny Fhager

Anonym sa...

Benny Fagher:
Jag vill påminna dig om att frikyrkornas framväxt hade sin grund i ordet! Man ställde alltid frågan? Var står det skrivet? De Kristna var ett läsande folk som sökte sig närmare ordet och de kunde sin bibel. Visserligen var det då som nu olika tolkningar, men man förnekade aldrig ordet det man inte inte förstod lämnade man tillsvidare med förhoppningen att DHA skulle uppenbara sanningen tids nog.

Det som nu pågår i många församlingar i vårt land är motsatsen, ett avståndstagande och förnekande av ordets sanningar, det som tidigare klart betraktades som synd och drog människorna bort från Gud har nu gjorts till en sanning och tvärt om! Det pågår ett avståndstagande bort från det som tidigare varit klassisk Kristen bibel tro! Och detta verkar gå fortare än jag kunnat föreställa mig?

Bernth tack för dina uppmuntrande ord!
Men ibland känns det dock som om man bara kastar pärlor för svinen när man lägger tid på dessa blogg kommentarer, men hoppas något frö ändå faller i god jord.
mvh. Inge

Anonym sa...

Det är nog inte ett avståndstagande från Bibeln och Ordet utan snarare ett avståndstagande till dem/er som tar sig ett egenmäktigt tolkningsföreträde... och är så tvärsäkert snabba att tala om för andra vad som är rätt och fel. Ni stänger igen istället för att öppna upp. Kanske är det inte jorden det är fel på... kanske är det fröna som är out of date.
Jämför du oss härinne med svin Inge? För det står ju så i Bibeln och du är ju så noga med Ordet... så vem kallar du för svin?
//AdHoc... som också kan ta det bokstavligt

Anonym sa...

Ojoj, Inge. Vem avgör kvaliteten på pärlorna? Vem definierar svinen?

Var försiktig.

Jag är tacksam för allt det kyrkan i sin historia omprövat. Livet går liksom ut på det. Den resan fortsätter, ska ske med omsorg. Men rigiditet får inte styra världen, eller kyrkan. Församlingstukt, hårlängd, syn på frånskilda, på "oäkta barn", täcka huvudet, sexualfientlighet, kvinnan tige... Listan är lång.

Så kasta du dina pärlor, jag har synpunkter på kvaliteten! /PA

Anonym sa...

PA att som du gör beskriva avarten av en syndakatalog som jag hoppas inte längre förekommer och som ingen av oss troligen önskar få tillbaka är bara att sätt av dig att sprida dimridåer kring det som denna tråd egentligen handlar om.

Du har själv valt ämnet, då borde det ligga i ditt intresse att istället följa upp de reaktioner detta skapar?
Vi är några som med oro ser en Maria kult växa fram i detta land! Vi frågar oss har detta stöd i Bibeln? Kan det eventuellt finnas faror i detta?

Uttrycket pärlor för svinen skapade åtminstone en reaktion! De som vill känna sig som svin är naturligtvis fria att göra detta men det var inte min mening utan mera en rannsakan från min egen sida om meningen med att lägga tid på att skriva kommentarer i alla dessa bloggar.
Föresten på tal om svin, man varnar ju nu att svininfluensan är på väg in över vårt land, vissa ser det som ett tecken på att något är fel och att vi alla bör på ett djupare sätt söka oss närmare Gud, söka oss bort från det som eventuellt kan hindra vårt närmande till sanningen och Guds vilja i våra liv. I detta sökande har respekten för Guds ord och bibeln alltid varit en framgångsfaktor. Men utan DHA ljus över ordet blir det hårt och dömande. Så låt oss alla bedja att DHA blir levande i våra liv så att vi kan förmedla ordet till varandra på ett sådant sätt det blir en väldoft i våra liv. På den punken har jag själv mycket att lära.
mvh. Inge

Anonym sa...

Snack, Inge. Tråden handlar om Den heliga Birgitta. Du har introducerat pärlorna (av tveksam kvalitet) och svinen, ännu okända.

Bibeln har använts för att legitimera olika tveksamheter; apartheid, fiolen var den ondes speleverk...

Saker har omprövats. Därför ligger min maning kvar; var försiktig!/PA

Anonym sa...

Fiol som den ondes spelverk? Näe det måste vara dragspelet! ;-)

Allt gott!

//Magnus

Anonym sa...

PA - Din syndakatalog verkar innehålla en hel del elände?

Jag betraktar dock ditt svar som ett sätt att åter styra bort från de konkreta frågorna?

OK tråden är D.H Birgitta men den glorifiering av Birgitta som sker och gavs uttryck för i kommentarerna i detta inlägg påminner mycket om den Maria kult som berörs under rubriken sommarläsning. Jag kunde naturligtvis gett min kommentar där men det var naturligt att kommentera här eftersom det kändes som en fortsättning.

Jag delar naturligtvis din uppfattning att Bibeln skall inte användas för att legitimera olika tveksamheter.
Men PA är du verkligen intresserad att kommentera konkreta sakfrågor och verkligen belysa dessa sakligt utifrån Bibeln? Vi skall inte kasta bibelord på varandra det leder ju ingen vart.
Men du verkar ju inte vilja ta till dig vad som helst bara för att det står i Bibeln och det är ju rätt allt skall prövas i ljuset av DHA!
Men och andra sidan verkar du visa stor nyfikenhet och intresse för det som bibeln och klassisk bibeltolkning visar tveksamheter inför, det kallar du utveckling och förnyelse?
Jag får inte riktigt ihop detta?

mvh. Inge

Anonym sa...

Jag håller med Inge i att det är orimligt att jämföra de dumheter som "syndakatalogstänkandet" representerade med de saker som nu tydligen är under omprövning (eller vad vi ska kalla det).

Att exempelvis acceptera utlevd homosexualitet och dessutom välsigna sånt som om det vore ett äktenskap, är något mycket större och allvarligare än det som syndakatalogen handlade om.

Här är det snarare en fråga där det handlar om att gå emot det mest fundamentala i hela skapelseordning och det äktenskap Gud själv instiftat för att ingås mellan en man och en kvinna.

Likaså är det något ytterst allvarlig när man börjar bejaka att Maria kan tillbedjas och att man ska söka kontakt med henne (som är död) och be om hennes förböner osv. Sånt ligger på ett helt annat plan än syndakatalogen.



mvh

Berndt Isaksson
metodistpastor

Anna Sahlberg sa...

Tack gode Gud för att jag har växt upp i det sammanhang jag har och att jag ser många människor och deras olika fantastiska förmågor och styrkor. Tack Gud att du är en fantastisk fader och pedagog som ser dina barns olika behov. Tack Gud för att du inte skapat världen svart eller vit utan mer spännande än så.

Jag tackar dig. Amen.