lördag 6 juni 2015

Gratulerar Sverige

6 juniKlart att det ska regna på NationaldagenMin lille tappre vän – Strandpiparen – och jag vakar in nationens dag. Dagens lågtryck vandrar nu in från de brittiska öarna, bekantar sig med de bohuslänska klipporna och mörklägger juninatthimlen. Vattnet är på sin Canossavandring, ständigt roterande i sin återfödelses helvete, eller ystert ny i varje ny skapnad av vattenmolekyler, med ständigt nya vänner. Vattenkraftens land firar naturligtvis med regn. Allt annat är omöjligt.

Idag ska vi på bröllop, piparen och jag. Nejnej, ingen av oss ska svara ja. Hon är helt ockuperad av sina felplacerade ägg, jag av mig själv. Och inte ska jag viga. Om sanningen ska fram är vi inte ens bjudna. Bara vet att det blir bröllop. 60 gäster på ön. I regnet. Fast. Det hinner kanske klarna upp här ute – på vädrets öar. Låt oss hoppas det.

Stötte ihop med ett annat bröllop, häromåret. På klipporna rätt innanför här, norr om Grebbestad. Skrev då en dikt. Klart det ska regna i brudkronan, och på nationen.BRUDEN OCH ÅSKANFrån den grå klippan

i Bohusläns hjärta

spejar vitklädd brud åt söder.Allt var planerat för livet.

Årets varmaste dag

skulle göra allt möjligt.En björkdekorerad vit fiskebåt glider fram,

det dova dunket stryker under dagens värde –

alla ser bruden, ingen ser molnet.Prästen harklar sig. Allt är förberett.

Dragspelstoner rullar över havsviken,

en blixt, och sedan en åskknall.Allas blickar vänds uppåt.

Och nerför brudens kinder

strömmar tårar och regn.


.

Inga kommentarer: