fredag 17 juli 2015

Outdated: Nationer

Idag har jag seglat på den norsk-svenska gränsen. Vattnet hade samma färg på båda sidor. Lite humusfärgat – avvattnar höglandet. Lika färg på båda sidor gränsen. Måsarna – oklart om de var norska eller svenska. Liksom sälen, torsken och maneten. Luften – var den norsk? Och vädret?

Detta är det dummaste hittepågrejen som människor kommit på. Var kommer nationen ifrån. Inte historiskt. För tusen år sen var det självklart att Svinesund och Idefjorden förenade ömse sidor, inte skilde dem åt. Det var sedan, med Kalle dussin, som gränsen blev separation. Och så har nationalstaten etablerats. Som något självklart. Av GUD givet. Bort det.

Språket är en markör, men längs gränsen flyter dialekterna samman. Kulturen går inte separera. Att det skulle vara ett folk i Norge och ett annat i Sverige är ju just så dumt någon kan hitta på. Vi är så nära släkt vi kan bli. Och alla är vi främst människor, med gemensamma anfäder i Afrika. Troligen är det via de ryskasiatiska högslätterna som vi befolkat både Europa och Asien.

För 50 år sedan kom min familj till Halden. Jag var 11 år. En liten linlugg. Med mig var min storebror och min lillebror, och våra föräldrar. Vi hade färdats över Dalslands kanal. I Otteid hade en timmerbil tagit oss på flaket, och där, i båtens sittbrunn anlöpte vi Halden, nedanför Kalle dussins ättestupa. Bilen stannade vid ett tivoli, och in kördes familjen Sahlberg och den lilla ynkliga skutan på 5,5m, som en extra attraktion på cirkus. Båten sjösattes och vi tuffade söderut längs bohuslän: Svenskt, norskt eller danskt? Ja, fråga klipporna. De känner inga nymodigheter som nationsgränser. De är av äldre ursprung, då Bohuslän en gång steg ur havet. Med sin granit, gnejs och diabas, glimmer och kvarts.

Nationer och folk, i plural, är helt outdated. Norge med i NATO och utanför inflytande i EU, Sverige i EU med starka kopplingar till NATO. Ett enda folk på nordkalotten. Vi borde göra uppror mot nationalstaten.

Att vi sedan behöver administrativa områden, och därmed gränser, är en helt annan sak. Även då måste gränsdragningen skapa så enkla möjligheter som möjligt för människorna.

Jag ligger nu i norsk hamn. Det dröjde ett tag innan vi förstod att tala om svenska sopor. Eller få mitt bankkort att fungera i norska betalsystem. Men. Olika folk? Icke sa nicke.

Härmed förklarar jag min solidaritet med den Fennoskandiska urbergsskölden, inte med något konstruerat kungahus eller tafflig konstitution. Nejnej. Äkta grejor ska det va: Urberg. Punkt.

Inga kommentarer: