lördag 16 juli 2016

Turkiet, Erdogan, Anna Lindh och jag

En illa förberedd militärkupp iscensattes i Turkiet under natten, främst i Ankara och Istanbul. Konspirationsteorier anger att Erdogan själv arrangerat nattens händelser för att därefter ytterligare stärka sin makt. Kuppförsöket verkar illa förberett och svagt förankrat i den högre militärledningen. Men under inledningen var det skakigt. Statlig TV tvingades läsa upp ett meddelande från upprorsmakarna. Flygplatserna stängdes efter små militära insatser, liksom broarna mellan europeiska och asiatiska delarna av Istanbul. Den högre militärledningen isolerades och vid bla parlamentet i Ankara visade upprorsmakarna tänderna. Upprorsmakarna förfogade över militära helikoptrar och de besköt ett polishögkvarter, 17 poliser dödades. Statstroget militärplan sköt ned en av upprorsmakarnas helikoptrar (möjligen den som sköt mot polishögkvarteret).

Tidigt i natt uttalade USA och EU sitt stöd för sittande regering.

Jag följde svt och tv4 i natt. De hade behövt sansa sig och försöka spegla händelserna och inkommande tevebilder med större kritik. Sk experter uttalade sig tidigt tvärsäkert om att Erdogans dagar nu var räknade. CNN och BBC hade en mer sansad redovisning och bytte tidigt, strax efter midnatt, skyltarna från STATSKUPP till STATSKUPPSFÖRSÖK. Först flera timmar senare följde svensk tv efter den omskyltningen.

--- --- ---

År 2001 grundade Erdoğan Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). AKP vann en jordskredsseger i valet 2002, med nästan två tredjedelar av mandaten i Turkiets nationalförsamling. Erdoğan kunde dock inte tillträda som premiärminister direkt eftersom han fortfarande var förbjuden att delta i parlamentariska val bland annat på grund av ett tal i Siirt som givit honom fängelse. Det fanns osäkerhet om det skulle komma att finnas juridiska eller militära hinder mot Erdogans tillträde. Abdullah Gül blev därmed premiärministern i stället.

I detta läge bestämde sig Sveriges utrikesminister Anna Lindh för att besöka Turkiet. Hon bedömde att Turkiet inte skulle isoleras men påverkas i demokratisk riktning. Inte minst var kurdernas, och andra minoriteters, rättigheter i hennes intresse. Anna tog med sig två parlamentariker från Sverige: Gunilla Carlsson från M och mig från S. Jag har i andra sammanhang berättat om resan. Vi mötte Gül i formell kapacitet som nytillträdd premiärminister och Erdogan på AKPs högkvarter som grå eminens i kulisserna.

I december 2002 upphävde Valstyrelsen de allmänna valresultatet från Siirt på grund av rösträttsoegentligheter och ett nytt val hölls den 9 februari 2003. Vid denna tidpunkt kunde partiledare Erdoğan delta i parlamentetsval tack vare en lagändring som möjliggjorts av oppositionella Republikanska folkpartiet (CHP). AKP gjorde Eradoğan som en av kandidaterna för nyvalet Siirt, och han vann och tillträde posten som premiärminister och Gül blev senare president.

Bakgrund

Det väldiga turkiska riket omfattade vid sin tid hela den inre delen av Medelhavet. Med början på 1300-talet fram till den 29 oktober 1923 var det som idag är Turkiet det Osmanska rikets centrum. Året 1453, då osmanerna erövrade det kristna bysantinska Konstantinopel, betraktas som en vattendelare i Anatoliens och Europas historia.

500 år av osmansk era.

Den 29 oktober 1923 utropades republiken Turkiet med Kemal Atatürk som president. Atatürk byggde upp den nya turkiska staten som en modern nationalstat av europeisk modell och införde flertalet mänskliga rättigheter, även om han själv som president dock hade nästan all makt och då hans republikanska folkparti var det enda tillåtna partiet. En mängd reformer genomfördes under Atatürk, till exempel genom att införa det latinska alfabetet.

Från 1960-2000 genomfördes 4 militärkupper med olika grad av hot om våld. Legitimitet söks varje gång i att värna arvet efter Atatürk.

Inga kommentarer: