söndag 26 april 2009

Vill gärna rekommendera

Stefan Swärds postning i hans blogg idag. Här. Till skillnad från de mera magstarka och ganska slarviga reaktionerna som han släppte ifrån sig häromdagen har han nu på djupet grunnat på medlemskapet i den kristna församlingen. Intressant!

Vi behöver modernisera medlemskapet i församlingarna och inför planerna om en ny gemensam kyrka är hans tankar högst relevanta, men i vårt sammanhang utan den starka kopplingen till dopet, men det kan finnas likartade möjligheter att välja nivå och bekräftas i församlingens gemenskap.

---

Jag har nu sett de båda delarna av Ebbe Carlsson. Intressant program, inte bara om Ebbe men om en slapphetskultur i statsförvaltningen som är dyster och allvarlig. Man frågar sig; kan sådant ske igen? Vi har nu Haijbyaffären med kungen i spetsen, så de tre tystnaderna i filmen om Ebbe; Kommunistjakten, Geijer/Fälldin-affären och däremellan IB-affären i Gbg. När makten trampas på tårna reagerar man (olagligen)... Om anklagelsernas giltighet får vi aldrig riktigt full kunskap.

Vi får dock inte glömma att bakom offentligheten och affärerna finns enskilda människor. Ebbe, polischeferna, justitieministern. Den personliga katastrofen blir djup, lätt att glömma människan.

Men filmen var ett ambitiöst försök att också se människan, även om själva tillkomsten nog är driven av samma spekulation som driver kvällstidningarna.

Samtidigt vill man gärna tro att den mer respektlösa granskningen i vår tid skulle genomskåda tidigare decenniers mörkläggningsgardiner. Men säkra kan vi aldrig vara.

---

VOR: Snart går båtarna i mål i Boston efter 15 dygns segling från Rio. Med fyra etapper kvar, och 3 hamnrace, ser tabellen ut så här, Ericsson båtarna först, följs av Puma och TelBlue som så snöpligt tappade sin goda ledning utanför USAs kust:

Ericsson 4 leder, 77,5 poäng, 13 poäng efter kommer Telefonica Blue, en halv poäng därefter kommer Puma, Ericsson 3 är 23 poäng efter. Green Dragon, Delta Lloyd och Telefonica Black släntrar längre efter. Det vill väl till om någon hotar E4:an. Håller grejorna håller de nog till S:t Petersburg.

Det är dock 48 poäng kvar att segla om. (Summan för ledarbåten, Hamnracen ger 4p för ettan, de längre etapperna 8 poäng + deletappoäng.)

.

5 kommentarer:

Erica sa...

Jag läser Stefan Svärds inlägg och blir bara djupt berörd, illa berörd av det han skriver. Jag tycker den här kommentaren jag hittade där säger allt.

Citat på kommentar: "Eller så från ett sociologiskt perspektiv så skapar vi a och b lag inom gemenskapen… Om jag nämner, hangaround (din första punkt), Prospect Chapter (din andra punkt) och sist fullvärdig HA medlem… ringer det några kopplingar? liten provokativ koppling". HA = Hells Angels för de som inte vet.

Anonym sa...

Problemet i en församling är att man är helt beroende av medlemmars stöd; ekonomiskt och engagemangsmässigt. Men samtidigt får inte församlingen begränsas till denna kärna. Detta måste hanteras. Jag tyckte att SS hade en del intressanta funderingar. Ett flexiblare system, man rör sig inåt och kanske utåt...
Kopplingen till HA tror jag inte har så mycket med saken att göra.
Vi behöver samma typ av diskussion i partierna; sympatisörer, politiskt engagerade och själva kärntruppen. Verkligheten ser nog sådan ut. Men vi testar nu olika tankar och modeller. Så dina synpunkter är viktiga./PA

Anonym sa...

Eftersom jag tillhör en i perioder omdiskuterad grupp som får ta skit av en del människor som finns i kyrkan, så undrar jag vad som händer med mig och min plats i församlingen om dom som inte vill veta av mig tar sig in i "kärntruppen"? Kanske jag kommer över tröskeln men sen då? Det är ju svårt nog som det är nu. I deras verklighet är jag nog rätt chanslös, utan värde. Så när Swärd börjar prata nivåer... lite läskigt./ Namnlös tills vidare

Tänk själv / Läsa i livet sa...

Klart att frågan i sig har många nivåer, kopplingen till den demokratiska dimensionen är en; delaktighet och beslut i församlingen men också frågan om vem som "äger" medlemskapsfrågorna.
Det handlar inte om att reglera "medborgarskapet i Riket", det är sköter Herren, jag tror att trösklarna är extremt låga. Men församlingen är inte bara en Rikets utpost, i den förpliktigar vi oss till varandra. Där kommer tillkommer det gemensamma ansvaret med allt vad det rymmer.
Frågan är inte utan laddning, eller vikt.

Erica sa...

Jag tycker att kopplingen till HA var väldigt tydlig. Det hierarkiska sättet att betrakta medlemskap. Det ligger en stor värdering i detta som jag tror är dumt att blunda för. Jag som har jobbat inom hierarkiska områden som vård och sälj, ser väldiga liknelser på att försöka attrahera med hjälpa av exkludering och inkludering. Jag tror att man förlorar på detta i länden. Guds kärleksbudskap får sig en törn och man missar hela poängen, tror jag.